Hozzávalók:
A tésztához
- 250 g liszt
- csipet só
- 25 g kristálycukor
- 1 tojássárgája
- 25 g vaj
- 150 ml langyos tej
- 13 g élesztő
A töltelékhez
- 250 g szilva
- ízlés szerint fahéj
- szegfűszeg, cukor
A tetejére
- 1 tojás a kenéshez
- 2 ek liszt
- csipet só
- fél tk fahéj
- 1 ek cukor
- 20 g hideg vaj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy dagasztótálba tesszük, kézzel vagy géppel kidagasztjuk. Lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk. Kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Amíg kel, a töltelék hozzávalóit egy edényben közepes lángon sűrűre főzzük és teljesen kihűtjük.
Tipp: Természetesen a töltelék elkészítéséhez jó a fagyasztott szilva is, vagy akár a kész szilvalekvár, amelyet egy picit fűszerezni kell.
A megkelt tésztát óvatosan a deszkára borítjuk és 10 egyforma darabra vágjuk. Gömbölyítjük, majd letakarva 15 percig pihentetjük. Ezt követően a kis cipócskákat kb. 3 mm körlappá nyújtjuk és elkenünk rajta egy kanál tölteléket hagyva a szélén annyi helyet, hogy batyut formázzunk belőle. Az illesztés kerül alulra. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és fóliával letakarva 20 percig kelni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 170° C-ra és addig elkészítjük a morzsát. A lisztet, a sót, a fahéjat és a cukrot összekeverjük és összemorzsoljuk a hideg vajjal. A megkelt gombócok tetejét felvert tojással megkenjük, és a tetejét megszórjuk morzsával. Ekkor mehet a sütőbe és 15-20 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat!