Sütőben sült, szilvás gombóc

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_szilvas-gomboc-kelt1_gal-timea_20210418

Sütőben sült szilvásgombóc, fotó: Gál Tímea

Ha a gyerekeket megkérdezik, mit szeretnének enni, nagy részük vagy a palacsintát, vagy a gombócot mondja. A szilvásgombóc a magyar konyha egyik alappillére. A szomszédos országok szerint az ő hagyományaik része… Na ezen nem fogunk összeveszni. Nyilván valamikor gondolt egyet egy pék, hogy tud ezen a recepten csavarni egyet, és megalkotta a sütőben elkészíthető változatot.

Hozzávalók:

A tésztához

  • 250 g liszt
  • csipet só
  • 25 g kristálycukor
  • 1 tojássárgája
  • 25 g vaj
  • 150 ml langyos tej
  • 13 g élesztő

A töltelékhez

  • 250 g szilva
  • ízlés szerint fahéj
  • szegfűszeg, cukor

A tetejére

  • 1 tojás a kenéshez
  • 2 ek liszt
  • csipet só
  • fél tk fahéj
  • 1 ek cukor
  • 20 g hideg vaj
Sütőben sült szilvásgombóc, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egy dagasztótálba tesszük, kézzel vagy géppel kidagasztjuk. Lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk. Kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.

Amíg kel, a töltelék hozzávalóit egy edényben közepes lángon sűrűre főzzük és teljesen kihűtjük.

Tipp: Természetesen a töltelék elkészítéséhez jó a fagyasztott szilva is, vagy akár a kész szilvalekvár, amelyet egy picit fűszerezni kell.

A megkelt tésztát óvatosan a deszkára borítjuk és 10 egyforma darabra vágjuk. Gömbölyítjük, majd letakarva 15 percig pihentetjük. Ezt követően a kis cipócskákat kb. 3 mm körlappá nyújtjuk és elkenünk rajta egy kanál tölteléket hagyva a szélén annyi helyet, hogy batyut formázzunk belőle. Az illesztés kerül alulra. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és fóliával letakarva 20 percig kelni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 170° C-ra és addig elkészítjük a morzsát. A lisztet, a sót, a fahéjat és a cukrot összekeverjük és összemorzsoljuk a hideg vajjal. A megkelt gombócok tetejét felvert tojással megkenjük, és a tetejét megszórjuk morzsával.  Ekkor mehet a sütőbe és 15-20 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!