Szerelmes, karamellás sajttorta

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_sajttorta1_gal-timea_20210214

Szerelmes sajttorta. fotó: Gál Tímea

Február 14. természetesen a szerelemről szól. Apró ajándékokkal készülünk a másiknak. Na jó, van úgy, hogy aznap csap a homlokára az ember – amikor meglátja a rózsaszirmokkal felhintett kádat – hogy ő bizony elfeledkezett a meglepetésről. Sebaj, itt a megoldás: egy szuper süti, ami buján krémes, nem kell hozzá túl sok dolog (akár most is el lehet szaladni megvenni, ha valami hiányozna) és garantált a siker. Ráadásul olyan lesz, mint az egyik ismert csoki.

Hozzávalók:

Tészta

  • 90 g kakaós keksz
  • 40 g vaj

Krém

  • 250 g mascarpone
  • 75 g porcukor
  • 150 g tejföl
  • 30 g keményítő
  • 1,5 db tojás
  • 75ml olaj
  • 75 g porcukor

Tetejére

  • 4 ek víz
  • 12 ek  cukor
  • 100 g vaj
  • 8 ek tejszín
Szerelmes sajttorta. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tésztához a kekszet és a vajat aprítógépbe tesszük és homogénre keverjük, belesimítjuk egy 18 cm átmérőjű tortakarikába és hűtőbe tesszük. Ennyi! De tényleg!

Amíg hűl, a tejfölt kikeverjük a keményítővel és hozzá keverjük a mascarponét a porcukrot a tojást és az olajat. A keveréket ráöntjük a tésztánkra és 160°C-on 40 percig sütjük. Teljesen kihűtjük amíg hűl, elkészítjük a karamell szószt.

Ehhez a cukrot a vízzel borostyán színűvé karamellizáljuk, majd a vajat és tejszínt hozzá adjuk és még 2 percig melegítjük. Ezt követően pár percig hűlni hagyjuk. A kihűlt torta tetején egy marék mogyorót eloszlatunk és ráöntjük a karamell szószt, majd hűtőbe tesszük, hogy összeálljon.

Jó étvágyat és éljen a szerelem!

Szerelmes sajttorta. fotó: Gál Tímea