Meggyes-gesztenyés torta

//Berényi Attila
meggyes-gesztenyetorta1_dho_20210124

Meggyes-gesztenyés torta, fotó: dho

A konyhai „édeshármas”: a meggy, a gesztenye és rum szerelme! Ráadásul mindez torta formájában a hétvégi dőzsölés megtestesülése. Olyan recept ez, amiben szinte kötelező a krémes tálat bevinni a nappaliba a családnak, hogy mindenki nyalakodhasson, a nagyi meggybefőttje pedig egy valóságos csodává varázsolja a végeredményt.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg porcukor
  • 4 db tojás
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 15 dkg magozott meggybefőtt

A krémhez:

  • 25 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 25 dkg mirelit gesztenyepüré
  • 0,5 dl rummal kevert meggybefőttlé
  • a tetejére némi gesztenyepüré, és pár meggyszem
Meggyes-gesztenyés torta, fotó: dho

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat a porcukorral habbá verjük. Ehhez adjuk hozzá óvatosan a puha, szobahőmérsékletű vajat, végül mehet bele a sütőporral elkevert liszt. Egy 20 centis tortaformát kibéleljük sütőpapírral (ha nincs, akkor marad a klasszikus módszer – vajkenés, majd liszt szórás), és egyenletesen beleöntjük a tésztát. A meggyeket pedig rádobáljuk a tetejére, szépen eloszlatva – el fognak szépen merülni a tésztában sülés közben. 180 fokra előmelegített sütőben, 25-35 percig sütjük. A tűpróba segít eldönteni, hogy készen van-e.

Hagyjuk kihűlni a piskótát. Ha már szobahőmérsékletű, akkor elkészítjük a krémet. A vajat a porcukorral habosra verjük – ehhez a robotgép a legjobb cinkostárs. A mirelit, de már kiengedett gesztenyepürét apróbb darabokban beledobáljuk – a gép lapátja elrendezi a pépesítést, nem kell vesződni a reszeléssel. Belelöttyintjük a rumos meggylevet, és ezzel is keverjük egy picit.

Jön az összeállítás: a félbevágott piskóta közepébe betöltjük a krém felét, majd kívülről is beburkoljuk a maradékkal. A tetejét egy kis krémmel, pár meggyszemmel és némi reszelt gesztenyepürével díszítjük.

Tipp: én kapásból duplázom a gesztenyepüré adagot a krémbe, és picivel több vajat teszek bele, mert nálunk az az alap, hogy minél krémesebb egy süti annál jobb.