Hozzávalók:
- 500 g zöld alma
- 60 g dióbél vagy mandula
- 10 g friss élesztő
- 20 g kristálycukor
- 70 ml tej
- 1 citrom
- 1 tojás
- 100 g búzaliszt
- 30 g vaníliás cukor
- + a sütéshez olaj, a forgatáshoz fahéjas kristálycukor.
Elkészítés:
Először elkészítjük a kovászt: a tejet meglangyosítjuk beletesszük a kristálycukrot és belemorzsoljuk az élesztőt majd jól elkeverjük és hagyjuk felfutni. Amíg erre várunk, addig a megmosott almák magházát eltávolítjuk, kockákra vágjuk. Ráfacsarjuk a citrom levét és száraz serpenyőben pár perc alatt lepirítjuk. Imádom azt az illatot, ami ilyenkor átlengi a konyhát. Az almákra rádobjuk a diót és/vagy a mandulát, és együtt illatosra pirítjuk.
A felfutott élesztővel összekeverjük a lisztet a vaníliás cukrot a tojást és a citrom reszelt héját, sűrű tésztát kapunk. Ehhez hozzákeverjük az almás diót. Egy lábasban olajat melegítünk és ha már forró beleszaggatjuk egy kanál segítségével a tésztát és pár perc alatt aranybarnára kisütjük. Még forrón megforgatjuk a fahéjas cukorban!
Jó kuckózást! Jó étvágyat!