Hozzávalók
A palacsintához
- 300 ml tej
- 240 g liszt
- 40g cukor
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 100 ml bubisvíz
- 1 citrom reszelt héja
- 2 ek. étolaj
- 0,5 rúd vanília kikapart belseje
A töltelékhez
- 100 ml 30 %-os tejszín
- 100 ml rum
- 120 g cukor
- 180 g egész dió
- 20 g kandírozott narancshéj
Az öntethez
- 100 g étcsokoládé
- 3 db tojássárgája
- 30 g vaj
- 250 ml tej
- 80 g cukor
- 3 ek. kakaópor
- 3 ek rum
- 0,5 rúd vanília kikapart belseje
Elkészítés
Ha megvan a jól bevált palacsinta receptje, akkor maradjon annál, és bolondítsa meg egy kis citromhéjjal. Jelen esetben sem kell nagy varázslatra számítani. A lisztet a cukrot a csipet sót egy nagyobb edényben elkeverjük, hozzáütjük a tojásokat, beleöntjük a tej felét. Ezt az egészet csomómentesre keverjük majd fokozatosan a többi tejet és a bubisvizet. A végén mehet bele a vanília a citromhéj és az olaj, így is jól elkeverjük. Minimum 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.
Addig elkészítjük a töltetéket. Forró serpenyőben megpirítjuk a diót. Ez nem bonyolult, de figyelmet kívánó művelet, mert nagyon gyorsan oda tud kapni. Akkor jó, amikor először megcsiklandozza az orrunkat a dió illata. Ha kihűlt, a felét ledaráljuk a másik felét pedig késsel apróra vágjuk. Egy edényben összemelegítjük a tejszínt a cukorral és hozzáöntjük az összes diót majd mehet bele a fahéj és a narancshéj na meg a rum. Kb. 3 percig lassú tűzön megfőzzük majd hagyjuk kihűlni.
Az önteten van a sor. Gőz felett felolvasztjuk a csokit, majd innen levéve, kézi habverővel belekeverjük a tojások sárgáját egyenként. Ha ez megvan, hozzáönjük a langyos tejet és a többi hozzávalót. Vízgőz felett addig főzzük, folyamatos keverés mellett, amíg szép fényes nem lesz.
A már megszokott módon a palacsintákat kisütjük, és tetszés szerint beletöltjük a diós tölteléket. Ha úgy szereti hajtogassa, de tekerhető is a tészta. A tálaló tányéron leöntjük az öntettel. Ha ez utóbbi nagyon besűrűsödött tejjel lehet hígítani.
Jó étvágyat!