Gundel palacsinta

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_gundelpalacsinta_gal-timea1_20200927

Gundel palacsinta, fotó: Gál Tímea

Ez egy igazi klasszikusnak számító csemege, amely a legenda szerint nem is a híres étteremtulajdonos Gundel Károly találmánya, hanem egy hölggyé. Állítólag Márai Sándor (író, költő, műfordító 1900-1989) neje, Matzner Ilona fejéből pattant ki. A becenevén Lolának hívott nő a Gundelban szervezett egy összejövetelt, és az ő külön útmutatásai alapján készítették el a desszertet a szakácsok. Gundelnak megtetszett a recept, és elkérte, egy darabig Márai-palacsintaként szerepelt az étlapon.

Hozzávalók

A palacsintához

  • 300 ml tej
  • 240 g liszt
  • 40g cukor
  • 2 db  tojás
  • 1 csipet só
  • 100 ml bubisvíz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek. étolaj
  • 0,5 rúd vanília kikapart belseje

A töltelékhez

  • 100 ml 30 %-os tejszín
  • 100 ml rum
  • 120 g cukor
  • 180 g egész dió
  • 20 g kandírozott narancshéj

Az öntethez

  • 100 g étcsokoládé
  • 3 db tojássárgája
  • 30 g vaj
  • 250 ml tej
  • 80 g cukor
  • 3 ek. kakaópor
  • 3 ek rum
  • 0,5 rúd vanília kikapart belseje
Gundel palacsinta, fotó: Gál Tímea

Elkészítés

Ha megvan a jól bevált palacsinta receptje, akkor maradjon annál, és bolondítsa meg egy kis citromhéjjal. Jelen esetben sem kell nagy varázslatra számítani. A lisztet a cukrot a csipet sót egy nagyobb edényben elkeverjük, hozzáütjük a tojásokat, beleöntjük a tej felét. Ezt az egészet csomómentesre keverjük majd fokozatosan a többi tejet és a bubisvizet. A végén mehet bele a vanília a citromhéj és az olaj, így is jól elkeverjük. Minimum 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.

Addig elkészítjük a töltetéket. Forró serpenyőben megpirítjuk a diót. Ez nem bonyolult, de figyelmet kívánó művelet, mert nagyon gyorsan oda tud kapni. Akkor jó, amikor először megcsiklandozza az orrunkat a dió illata. Ha kihűlt, a felét ledaráljuk a másik felét pedig késsel apróra vágjuk. Egy edényben összemelegítjük a tejszínt a cukorral és hozzáöntjük az összes diót majd mehet bele a fahéj és a narancshéj na meg a rum. Kb. 3 percig lassú tűzön megfőzzük majd hagyjuk kihűlni.

Az önteten van a sor. Gőz felett felolvasztjuk a csokit, majd innen levéve, kézi habverővel belekeverjük a tojások sárgáját egyenként. Ha ez megvan, hozzáönjük a langyos tejet és a többi hozzávalót. Vízgőz felett addig főzzük, folyamatos keverés mellett, amíg szép fényes nem lesz.

A már megszokott módon a palacsintákat kisütjük, és tetszés szerint beletöltjük a diós tölteléket. Ha úgy szereti hajtogassa, de tekerhető is a tészta. A tálaló tányéron leöntjük az öntettel. Ha ez utóbbi nagyon besűrűsödött tejjel lehet hígítani.

Jó étvágyat!