Női szeszély

//Gál Tímea
vasarnapisuti_noi_szeszely1_gal-timea_20200830

Női szeszély, fotó: Gál Tímea

A Nő, az Asszony, a Lány, a Néni… Múzsa! Ihletadó a költészetben, szobrászatban, festészetben, és igen a konyhában is. A mai süti származása ugyanolyan, mint a nők hangulata: feltérképezhetetlen. Egy biztos, ez egy örök klasszikus édesség, és most megmutatom azt a változatot, amit biztosan nem lehet elrontani. Mondom: NEM LEHET ELRONTANI!

Hozzávalók

A tésztához

  • 140 g vaj
  • 250 g liszt
  • 20g porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csipet só
  • fél citrom leve
  • 10 g vaníliás cukor

A töltelékhez

  • 250 g baracklekvár

A habhoz

  • 150 g porcukor
  • 5 db tojás fehérje
  • fél citrom leve
Női szeszély, fotó: Gál Tímea

Elkészítés

A tésztához a porcukrot a liszttel, a sóval és a vaníliás cukorral elkeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk, hozzá adjuk a tojás sárgáját és a fél citrom levét és tésztává gyúrjuk. Frissen tartó fóliába csomagoljuk és minimum 20 percre a hűtőbe tesszük pihenni.

A tojáshabhoz egy fém tálba tesszük a tojásfehérjét és a porcukrot elkeverjük és vízgőz felett gépi habverővel folyamatos keverés mellett kemény habbá verjük, ha kemény akkor hozzá adjuk a fél citrom levét és lassú keverés mellett addig keverjük míg teljesen ki nem hűl. Ez türelem munka, olyan 7-8 perc! De a nőkhöz is türelem kell, ennél sokkal több idővel!!!!

A tésztát lisztezett deszkán kb. 2mm vastagságra nyújtunk és sütőpapírral bélelt normál méretű tepsibe tesszük és megkenjük a baracklekvárral majd szépen rákenjük a fehérjehabot. 170° C-os sütőben, 35-40 perc alatt készre sütjük, enyhén barna lesz a teteje.  Hagyjuk kihűlni teljesen, így lesz szépen szeletelhető.

 

Jó étvágyat!