Citromos piknik süti

//Gál Tímea
Citromos piknik süti, fotó: Gál Tímea
Vendégségbe nem illik üres kézzel menni, és pedig általában valamilyen sütit szoktam vinni, nomeg egy üveg jóféle bort. Ma egy olyat desszertet hoztam, amelyet egyszerűn lehetetlen elrontani, nagyon finom, és sokáig eláll. És ami fő, stabilan szállítható, olyannyira, hogy még piknikhez is kiváló. Plusz: a közelgő nyárban (egyszer csak ideér stabilan az a nyamvadt jó idő) még hűsít is a kellemes citromos íz.

Hozzávalók (11X25-ös püspökkenyér sütőformához):

  • 4 tojás (200 g)
  • 3 citrom reszelt héja
  • 160 g kristálycukor
  • 170 g liszt
  • 1 csipet sütőpor
  • 160 g olvasztott vaj
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez
  • 100 g sárgabarack lekvár
Citromos piknik süti, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

Annyira gyors ez a süti, hogy azzal kezdünk, hogy a sütőt bemelegítjük 180°C-ra, a formát pedig egy kevés olvasztott vajjal kikenjük.

Tojásokat verjük egy tálba és reszeljük rá a citromok héját, verjük fel majd folyamatos habverés közben adjuk hozzá a cukrot. Dolgozzuk össze a keveréket amíg kifehéredik és besűrűsödik. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és adjuk hozzá a tojásos keverékhez. Habverővel keverjük hozzá a 160 g olvasztott vajat. Öntsük a formába a keveréket és mehet 30 percre a sütőbe. Lényegében ennyi a történet, de a végén még egy picit megtoljuk a sütit. Ugyanis a baracklekvárt egy edényben forraljuk fel és amikor megsült a keverék rögtön vegyük ki a formából és  kenjük be a forró lekvárral a tetejét. Ez a forró házasság aztán olyan ízletes, és magával ragadó végeredményt hoz, hogy csak na!

Tipp: ez a süti bírja hűtés nélkül is kb. 3 napig, így ideális kirándulásokhoz hosszabb túrázáshoz……