Fekete erdő pohárkrém

//Gál Tímea
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Fekete erdő pohárkrém
A gyermekkor két emlékezetes főszereplője a tejbegríz és a tejberizs. Nem kell hozzá sok: tej, cucc, amit belefűzünk cukorral, aztán meg egy kanál. Bármilyen hihetetlen, de ebből a teljesen hétköznapi édességből is lehet, nagyon egyszerűen és gyorsan, elegáns pohárkrémet varázsolni. Egy flancos név, és máris a vendégségben feltálalt vacsora koronájává válik. Én most a rizst választottam, de a trükk ugyanígy működik a tejbegrízzel is.

Hozzávalók: 6db 250 ml-es pohárhoz:

Csokis tejberizs

  • 200 g rizs
  • 250 ml víz
  • 1 csipet só
  • 600 ml tej
  • 12 g vaníliás cukor
  • 100 g cukor
  • 140 g étcsokoládé
  • 150 ml 30% tejszín

Tejszínes Krém

  • 100 ml hideg habtejszín
  • 400 g mascarpone
  • 2 ek porcukor
  • 12 g vaníliás cukor

+ 1 üveg meggybefőtt, és kakaópor

Fekete erdő pohárkrém, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

Először a csokis tejberizst készítjük el. Semmi nagy feladat nincs benne, ugyanúgy készül alapvetően, ahogyan otthon Anyutól tanultam. A rizst mossuk át és a sóval valamint a vízzel tegyük fel főni, néha kevergessük nehogy letapadjon. Ha az összes vizet felvette, adjuk hozzá a tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot, kevergessük. Na itt jön egy pici változtatás, mert amikor már sűrűsödni kezd adjuk hozzá az összetört csokoládét és a tejszínt. Kevergetve addig főzzük, amíg sűrű puding állagú nem lesz. Tegyük félre hűlni.

Tipp: Egyébként itt meg is lehet állni a készítéssel, mert ez a fajta tejberizs nagyon finom, például egy kis, savanykás lekvárral a tetején.

Közben a tejszínt habbá verjük, a mascarponét kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal.

És most jön az összeállítás. Gyerekkoromban megmaradt a fülemben a bűvész, Rodolfo védjeggyé vált mondata: „Figyeljék a kezem, mert csalok”. Ennél az édességnél pont ezt kell alkalmazni, hogy igazán elit tálalást kapjunk. Keresünk 6 db jópofa, áttetsző poharat. Ezekbe rétegezzük a tejberizst, a meggybefőttet és a tejszínes krémet. Amikor teli van, akkor egy teaszűrő segítségével meghintjük a tetejüket kakaóporral.

Fontos: a végén a lábast, amiben a tejberizs főtt, adjuk oda a gyereknek, mert azt kinyalogatni hihetetlen élmény (az már más kérdés, hogy utána lehet is megfüröszteni, mert csupa maszat lesz).

 

Jó étvágyat!