Hozzávalók: 6db 250 ml-es pohárhoz:
Csokis tejberizs
- 200 g rizs
- 250 ml víz
- 1 csipet só
- 600 ml tej
- 12 g vaníliás cukor
- 100 g cukor
- 140 g étcsokoládé
- 150 ml 30% tejszín
Tejszínes Krém
- 100 ml hideg habtejszín
- 400 g mascarpone
- 2 ek porcukor
- 12 g vaníliás cukor
+ 1 üveg meggybefőtt, és kakaópor
Elkészítés:
Először a csokis tejberizst készítjük el. Semmi nagy feladat nincs benne, ugyanúgy készül alapvetően, ahogyan otthon Anyutól tanultam. A rizst mossuk át és a sóval valamint a vízzel tegyük fel főni, néha kevergessük nehogy letapadjon. Ha az összes vizet felvette, adjuk hozzá a tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot, kevergessük. Na itt jön egy pici változtatás, mert amikor már sűrűsödni kezd adjuk hozzá az összetört csokoládét és a tejszínt. Kevergetve addig főzzük, amíg sűrű puding állagú nem lesz. Tegyük félre hűlni.
Tipp: Egyébként itt meg is lehet állni a készítéssel, mert ez a fajta tejberizs nagyon finom, például egy kis, savanykás lekvárral a tetején.
Közben a tejszínt habbá verjük, a mascarponét kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal.
És most jön az összeállítás. Gyerekkoromban megmaradt a fülemben a bűvész, Rodolfo védjeggyé vált mondata: „Figyeljék a kezem, mert csalok”. Ennél az édességnél pont ezt kell alkalmazni, hogy igazán elit tálalást kapjunk. Keresünk 6 db jópofa, áttetsző poharat. Ezekbe rétegezzük a tejberizst, a meggybefőttet és a tejszínes krémet. Amikor teli van, akkor egy teaszűrő segítségével meghintjük a tetejüket kakaóporral.
Fontos: a végén a lábast, amiben a tejberizs főtt, adjuk oda a gyereknek, mert azt kinyalogatni hihetetlen élmény (az már más kérdés, hogy utána lehet is megfüröszteni, mert csupa maszat lesz).
Jó étvágyat!