Gyümölcsös mini pite

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_gal-timea_mini-pite_20200517

Gyümölcsös mini pite, fotó: Gál Tímea

Kislány koromban a babáimmal sokszor azt játszottam, hogy a többiek vendégségbe érkeznek a kedvencemhez. Ilyenkor apró sütiket szerettem volna nekik feltálalni a tea mellé. Ki tudja, miért akar minden kislány teázni? Lehet, hogy genetikailag van bennünk az angol szokás. A lényeg, hogy mostanra már van olyan receptem, ami pont ilyen kis falatnyi sütikről szól, és ha jönnek a „haver-csajok” akkor nagyon elegánsan tudom ezt kínálni nekik.


Hozzávalók:

Tészta

  • 120 g vaj
  • 180 g liszt
  • 60g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só

Töltelék

  • 500 g tisztított alma
  • 1-2 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • fahéj
  • fél citrom leve

Tetejére

  • 60 g porcukor
  • 2 db tojásfehérje
Gyümölcsös mini pite, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A porcukrot a lisztel és a sóval elkeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk, hozzá adjuk a tojássárgáját és tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk és akkora köröket vágunk ki belőle, amekkorákkal a formánkat ki tudjuk bélelni. A felesleges részeket újra összegyúrjuk és kinyújtjuk, majd újra nyújtjuk, újabb köröket vágunk. És ez addig tart, míg el nem fogy a tészta. Gyümölcskosárka formákba tesszük a tésztákat, és 180°C –ra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük őket.

Tipp: a célnak tökéletesen megfelel a muffin forma is.

Közben a megtisztított almát lereszeljük és ráfacsarjuk a fél citrom levét, pár perc pihentetés után kinyomkodjuk a levét. Nagyjából 3 dl lesz szükség, ha kevés akkor vízzel pótoljuk. Egy kevés lével a pudingot simára keverjük és a többihez adva sűrűre főzzük, majd belekeverjük a cukrot a fahéjat és az almát és még pár percig főzzük.

A süti tetejére tojásfehérjét a kristály cukorral egy fém tálba mérjük és vízgőz fölött folyamatos keverés mellett csípősre melegítjük, ha felmelegedett vegyük le a gőzről és kihűlésig habosítjuk. Habzsákba kerül a díszítő anyag.

A kosárkákat megtöltjük a krémmel, a habbal és idény gyümölccsel, ízlés szerint díszítjük.

 

Jó étvágyat!