Tészta
- 120 g vaj
- 180 g liszt
- 60g porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
Töltelék
- 500 g tisztított alma
- 1-2 ek cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- fahéj
- fél citrom leve
Tetejére
- 60 g porcukor
- 2 db tojásfehérje
Elkészítés:
A porcukrot a lisztel és a sóval elkeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk, hozzá adjuk a tojássárgáját és tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk és akkora köröket vágunk ki belőle, amekkorákkal a formánkat ki tudjuk bélelni. A felesleges részeket újra összegyúrjuk és kinyújtjuk, majd újra nyújtjuk, újabb köröket vágunk. És ez addig tart, míg el nem fogy a tészta. Gyümölcskosárka formákba tesszük a tésztákat, és 180°C –ra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük őket.
Tipp: a célnak tökéletesen megfelel a muffin forma is.
Közben a megtisztított almát lereszeljük és ráfacsarjuk a fél citrom levét, pár perc pihentetés után kinyomkodjuk a levét. Nagyjából 3 dl lesz szükség, ha kevés akkor vízzel pótoljuk. Egy kevés lével a pudingot simára keverjük és a többihez adva sűrűre főzzük, majd belekeverjük a cukrot a fahéjat és az almát és még pár percig főzzük.
A süti tetejére tojásfehérjét a kristály cukorral egy fém tálba mérjük és vízgőz fölött folyamatos keverés mellett csípősre melegítjük, ha felmelegedett vegyük le a gőzről és kihűlésig habosítjuk. Habzsákba kerül a díszítő anyag.
A kosárkákat megtöltjük a krémmel, a habbal és idény gyümölccsel, ízlés szerint díszítjük.
Jó étvágyat!