Epres-rebarbarás pite

//Gál Tímea
vasarnapi_suti_rebarbaras_epres_pite_01_gal_timea_20200510

Epres-rebarbarás pite, fotó: Gál Tímea

Az epret, azaz leánykori nevén szamócát, mindenki ismeri. Bele se kezdjünk most, hogy ki mit hív epernek és mit szamócának, a lényeg, nekünk a földön termő piros, zamatos piros kis gyümölcsök kellenek most, és rebarbara.


A rebarbara neve alapján akár a gyerekünk ovis társa is lehetne (manapság olyan fura neveket adnak a gyerekeknek). Ám egy terjedelmes bokorrá cseperedő növényről van szó, és ennek a levele kell nekünk, jobban mondva azok vaskos, húsos szára. Csak csendben jegyzem meg, hogy a rebarbara gyökere is használható, a főzete jó hajöblítőnek, hamvasítja a szőke tincseket! Csajok, rebarbarára fel!

Hozzávalók

Tészta

  • 450g liszt
  • 200g vaj
  • 3 ek porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db egész tojás
  • 2-3 ek tejszín

Töltelék

  • 300 g friss eper
  • 250 g rebarbara
  • 2 ek cukor
  • fél citrom leve
  • 3 ek eperjam
  • 3 ek kekszmorzsa + a szóráshoz
Epres-rebarbarás pite, fotó: Gál Tímea

Elkészítés

Először a tésztának állunk neki. A lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk beletesszük a sót, tojássárgáját az egész tojást és a porcukrot, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk igény szerint tejszínnel lazítjuk a tésztát. Könnyen nyújtható állagot kell kapjunk. Ketté osztjuk, becsomagoljuk frissen tartó fóliába és minimum egy órára hűtőbe rakjuk, de az sem baj ha egész éjszaka ott pihen.

A töltelék készítésének nagyobb része a pucolás: a megmosott epreket megszabadítjuk a kocsányától, és nagyobb darabokra vágjuk. Érdemes lemérni az előkészített epret a munkafolyamat végén, mert nálam speciel mindig elvész egy-két (három-négy-öt…) szem a nagy kóstolgatásban. A rebarbarával nincs ilyen gond, mert nincs nagy kedve az embernek a levél szárat nyers formában rágcsálni. Úgyhogy ezt is meg kell mosni, megtisztítani, és nagyjából fél centis darabokra vágni. Mind a kettő mehet egy tálba, megszórjuk cukorral, ráreszeljük fél citrom héját, és mehet rá a leve is, majd összekeverjük a kekszmorzsával.

Az egyik tésztát kb. 2 mm vastagra nyújtjuk, kibéleljük vele a pite formát és először vakon sütjük. Ami azt jelenti, hogy a tésztára sütőpapírt teszünk nehezéknek babot vagy lencsét töltünk és 180°C –on 15 percig elősütjük. Ez azért kell, mert különben a tésztánkban randa nagy puklik keletkeznének, és nekünk olyan felület kell, mint az asztallap.

Tipp: érdemes tartani otthon sütőbabot. Ez apró szemű normál száraz bab, csak másra nem használjuk. Jó pár alkalommal kisegít majd bennünket.

Ha megvan az elősütés, és kiebrudaltuk a tészta tetejéről a babot, meg a felesleges sütőpapírt, akkor megkenjük az eper lekvárral és megszórjuk kekszmorzsával. A gyümölcsös keverékről leszűrjük a levet (ez jó lehet a gyereknek ivólének, fanyar, de finom) és a gyümölcsöt ráhalmozzuk a tésztánkra megint megszórjuk kekszmorzsával és a tészta másik felével tetszőlegesen díszítjük.

A tetejét lekenjük a megmaradt tojásfehérjével és 180°C-os sütőben 35-40 percig sütjük.

Ebben az esetben nagyon fontos, hogy hagyjuk hűlni, mert a forró rebarbarás-epres tölteték meg tudja égetni az ember száját rendesen, és egyébként jót tesz a remekművünknek, ha összeérnek az ízei.

 

Jó étvágyat!