Gyors, serpenyős pizza

//Gál Tímea
serpenyos-pizza_01_GalTimea_20200415

Serpenyős pizza, fotó: Gál Tímea

Mi legyen vacsorára? Erre a kérdésre a legtöbbször a válasz: Valami! Persze amikor asztalhoz ül a család, akkor fanyalgás van, ha nem találtuk el, mire vágyott éppen a gyomruk. A pizzával viszont nem lehet mellé lőni. Na, de kevés háziasszony tudja a levegőbe dobálva, nyújtani az eredeti olasz tészta alapot. Nem is kell, mert itt egy nagyon gyors, és nagyon finom megoldás.

Hozzávalók

Tészta

  • 200 g búzaliszt (BL55)
  • 160 g tejföl
  • 2 db tojás
  • 2 nagy csipet só
  • 1 ek olivaolaj

Olasz fűszerkeverék

  • 2 ek szárított bazsalikom
  • 2 ek szárított majoránna
  • 1 ek fokhagymapor
  • 1 ek oregáno
  • 1 ek kakukkfű
  • 1 ek rozmaring
  • 1 ek őrölt pirospaprika

Feltét

  • 150 g paradicsom szósz
  • 2 ek fűszerkeverék
  • 1 ek olivaolaj
  • 20 g ketchup
  • 150g reszelt sajt
  • sonka, kolbász hagyma kukorica….stb
Serpenyős pizza, fotó: Gál Tímea

Elkészítés

Az egész nem áll másból, mint gyors keverésből, kavarásból (valljuk be csajok ez nekünk jól megy, legalábbis egyeseknek, mármint a kavarás – sicc!). A fűszerkeverék hozzávalóit például egy tálban tényleg csak össze kell keverni. De rá lehet dolgozni mozsárban egy picit. A késztermék persze jóval több lesz, mint amennyire szükségünk van, de egy befőttes üvegben nagyszerűen eláll. Nálunk ezzel készül a bolognai alap is.

A tészta is csak kevergetés: minden hozzávalót egy tálban összekavarunk. Ha jól dolgoztunk, akkor híg nokedli tészta sűrűségű lesz az eredmény. Egy 30 cm-es átmérőjű, vékonyan kiolajozott serpenyőbe simítjuk.

A paradicsomszószt a ketchuppal, olívaolajjal és a fűszerkeverékkel összekeverjük és rákenjük a tésztára.

Rápakoljuk a tetszés szerinti feltétet (sonka kukorica…stb) majd rászórjuk a reszelt sajtot.

Főzőlapon, közepes fokozaton a serpenyőt lefedve fedővel – ennek hiányában alufóliávál letakarva kb. 25-30 percig sütjük. Minél kevesebbszer emeljük fel a fedőt, hogy a gőz bent maradjon.

Ha kész, mehet ki egy nagy tálra és szelhetjük. Persze túl sokáig nem fogunk gyönyörködni a látványban, mert pár perc alatt „felzabálja” a család. Aztán a végén meg lehet kérdezni: ez volt az a „valami” amire gondoltatok? A válasz borítékolható: Igen!

Serpenyős pizza, fotó: Gál Tímea