Hozzávalók
Tészta
- 200 g búzaliszt (BL55)
- 160 g tejföl
- 2 db tojás
- 2 nagy csipet só
- 1 ek olivaolaj
Olasz fűszerkeverék
- 2 ek szárított bazsalikom
- 2 ek szárított majoránna
- 1 ek fokhagymapor
- 1 ek oregáno
- 1 ek kakukkfű
- 1 ek rozmaring
- 1 ek őrölt pirospaprika
Feltét
- 150 g paradicsom szósz
- 2 ek fűszerkeverék
- 1 ek olivaolaj
- 20 g ketchup
- 150g reszelt sajt
- sonka, kolbász hagyma kukorica….stb
Elkészítés
Az egész nem áll másból, mint gyors keverésből, kavarásból (valljuk be csajok ez nekünk jól megy, legalábbis egyeseknek, mármint a kavarás – sicc!). A fűszerkeverék hozzávalóit például egy tálban tényleg csak össze kell keverni. De rá lehet dolgozni mozsárban egy picit. A késztermék persze jóval több lesz, mint amennyire szükségünk van, de egy befőttes üvegben nagyszerűen eláll. Nálunk ezzel készül a bolognai alap is.
A tészta is csak kevergetés: minden hozzávalót egy tálban összekavarunk. Ha jól dolgoztunk, akkor híg nokedli tészta sűrűségű lesz az eredmény. Egy 30 cm-es átmérőjű, vékonyan kiolajozott serpenyőbe simítjuk.
A paradicsomszószt a ketchuppal, olívaolajjal és a fűszerkeverékkel összekeverjük és rákenjük a tésztára.
Rápakoljuk a tetszés szerinti feltétet (sonka kukorica…stb) majd rászórjuk a reszelt sajtot.
Főzőlapon, közepes fokozaton a serpenyőt lefedve fedővel – ennek hiányában alufóliávál letakarva kb. 25-30 percig sütjük. Minél kevesebbszer emeljük fel a fedőt, hogy a gőz bent maradjon.
Ha kész, mehet ki egy nagy tálra és szelhetjük. Persze túl sokáig nem fogunk gyönyörködni a látványban, mert pár perc alatt „felzabálja” a család. Aztán a végén meg lehet kérdezni: ez volt az a „valami” amire gondoltatok? A válasz borítékolható: Igen!