Hozzávalók
- 140 ml 3,5%-os tej
- 11 g élesztő
- 30 g vaj
- 250 g búzaliszt
- 1 csipet só
- 1 db tojássárgája
- 10 g vaníliás cukor
- 20 g kristálycukor
- 20 g csokicsepp (vagy egy apróra darabolt tábla csoki)
- 20 g aszalt megy vagy áfonya vagy mazsola
a kenéshez:
- 1 db tojás
tetejére:
- jégcukor (persze nem katasztrófa, ha ez elmarad)
Elkészítés
Bátran neki gyürkőzhet még a legtapasztalatlanabb háziasszony is, menni fog!
A langyos tejbe elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd az átszitált lisztben elkeverjük a sót és hozzáadjuk a tojássárgáját a vaníliás cukrot és az élesztős tejet és kidagasztjuk. Ami fontos: itt nem kell felfuttatni az élesztőt, mehet bele ahogy van.
Ha összeállt a tészta, akkor adjuk hozzá a csokicseppet, az olvasztott vajat és végül az aszalt gyümölcsöket. Ha kész, egy kiolajozott oldalú edényben fél óra alatt a duplájára kelesztjük. Nekem attól jön meg igazándiból a Húsvéti hangulatom, amikor ránézek ilyenkor a tiszta konyharuhával letakart, éppen kelő tésztára, és megérzem a semmivel sem összehasonlítható illatát.
Ha megkelt három felé osztjuk a tésztát és kb. 65 cm hosszú rudat sodrunk mindhárom feléből és tetszés szerint összefonjuk. A fonás végét összecsípjük. Fektessük a művünket egy tepsibe, és kenjük meg tojással. Ismét fél óra pihenőt adunk neki. És most jön a nagy trükk: újra megkenjük tojással, ettől gyönyörű fényes lesz a kalács. A tetejére pedig szórjuk rá a jégcukrot.
Előmelegített, 170°C-os sütőben (alsó, felső sütés) nagyjából 30 perc alatt készre sütjük!
Jó étvágyat!