Egyszerű Húsvéti kalács

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_kalacs01_gal_timea_20200408

Húsvéti kalács, fotó: Gál Tímea

Azt hiszem, ez egy egészen különleges húsvét lesz mindannyiunknak. Kicsit több időnk lesz odafigyelni egymásra, az ünnepre… Jó tudom, jóból is megárt a sok, az összezártságból pláne. De a húsvét nem lehet meg kalács nélkül. Naná, hogy az a legfinomabb, amit magunk készítünk. Mint látjátok, előre lesütöttem én is, hogy megmutassam nektek. Persze készíthetek újat, mert mindössze fél óra alatt felfaltuk a képen látható kalácsot, annyira finom!

Hozzávalók

  • 140 ml 3,5%-os tej
  • 11 g élesztő
  • 30 g vaj
  • 250 g búzaliszt
  • 1 csipet só
  • 1 db tojássárgája
  • 10 g vaníliás cukor
  • 20 g kristálycukor
  • 20 g csokicsepp (vagy egy apróra darabolt tábla csoki)
  • 20 g aszalt megy vagy áfonya vagy mazsola

a kenéshez:

  • 1 db tojás

tetejére:

  • jégcukor (persze nem katasztrófa, ha ez elmarad)
Húsvéti kalács, fotó: Gál Tímea

Elkészítés

Bátran neki gyürkőzhet még a legtapasztalatlanabb háziasszony is, menni fog!

A langyos tejbe elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd az átszitált lisztben elkeverjük a sót és hozzáadjuk a tojássárgáját a vaníliás cukrot és az élesztős tejet és kidagasztjuk. Ami fontos: itt nem kell felfuttatni az élesztőt, mehet bele ahogy van.

Ha összeállt a tészta, akkor adjuk hozzá a csokicseppet, az olvasztott vajat és végül az aszalt gyümölcsöket. Ha kész, egy kiolajozott oldalú edényben fél óra alatt a duplájára kelesztjük. Nekem attól jön meg igazándiból a Húsvéti hangulatom, amikor ránézek ilyenkor a tiszta konyharuhával letakart, éppen kelő tésztára, és megérzem a semmivel sem összehasonlítható illatát.

Ha megkelt három felé  osztjuk a tésztát és kb. 65 cm hosszú rudat sodrunk mindhárom feléből és tetszés szerint összefonjuk. A fonás végét összecsípjük. Fektessük a művünket egy tepsibe, és kenjük meg tojással. Ismét fél óra pihenőt adunk neki. És most jön a nagy trükk: újra megkenjük tojással, ettől gyönyörű fényes lesz a kalács. A tetejére pedig szórjuk rá a jégcukrot.

Előmelegített, 170°C-os sütőben (alsó, felső sütés) nagyjából 30 perc alatt készre sütjük!

 

Jó étvágyat!