Nem dobunk ki semmit! Gyerek koromban mennyit hallottam ezt én is, és most én harsogom. Persze megvannak a trükkjeim arra, hogy ezt be is tartsam! Íme az egyik.
Hozzávalók
Tészta:
- kb 2-2,5 kg masszát kell kapjunk
- a megmaradt sütiket, süti végeket ledaráljuk és még adunk hozzá:
- 5 ek kakaópor
- 3 ek baracklekvár
- 1 ek rum
- kb 500 g vaj
- kb 6 ek porcukor
- kekszmorzsa ha megkívánja az állag vagy kevés a mennyiség
Krém:
- 4 dl tej
- 4 ek liszt
- 1 vanília rúd kikapart belseje
- 6 ek porcukor
- 70 g vaj
- 200 g kókuszreszelék
Díszítés:
- 200 g fehér csoki
- 2 dl tejszín
Először a krém készül el. A lisztet simára keverjük a tejjel, mehet bele a kókuszreszelék fele, és az egészet sűrűre főzzük. A vajat a porcukorral és a vaníliával kihabosítjuk, majd, ha kihűlt a krémünk a maradék kókusszal és a kihabosított vajjal összekeverjük.
Alapvetően szinte az összes sütifajta maradéka alkothatja a tésztát, még a benne lévő krém is mehet bele. Egyáltalán nem gond, ha picit megszáradt. Sőt, többféle is lehet! Úgy ahogy van le kell darálni az egészet. Ha kell mehet bele egy kis keksz is, ez is mindegy milyen (na jó ne legyen sós). A darálék egy nagy tálba kerül, az összes hozzávalóval együtt. Ezt összegyúrjuk. A lényeg, hogy egy nedves, de formálható masszát kapjunk.
A tésztát 3 részre osztjuk, kinyújtjuk az elsőt, egy 25×35-ös tepsi méretűre. Egyébként ebben fogjuk összeállítani a cuccot. Mehet alulra az első tészta lap, rá a krém fele, újabb tészta lap, újabb adag krém, és a végén megint tészta. Tegyük be a hűtőbe pár órára. Ha megvan, és összeszokott a krém, meg a tészta (mint a karanténban a jó házaspár) akkor 2,5×10 centis csíkokat vágunk belőle. Ezeket vagányan az oldalukra állítjuk, hogy a csíkok függőlegesek legyenek.
Már így is lehet enni, de egy kis díszítés sokat dob rajta: a fehér csokit apróra vágjuk és egy edénybe tesszük. A tejszínt forróra melegítjük és ráöntjük a fehér csokira, majd elkeverjük úgy, hogy teljesen elolvadjon a csoki. Ezt teljesen visszahűtjük és utána kihabosítjuk. Habzsákból, nyomócsővel díszítjük a sütit. Persze ez utóbbi célra tökéletes egy zacskó is, aminek levágjuk a csücskét, hogy csak pici luk legyen rajta.
Tipp: A masszának nyújtása két sütőpapír között sokkal könnyebb és így egyszerűbb is rátenni a másikra…
Jó étvágyat!