Expressz Kifli

//Gál Tímea
vasarnapi_suti_EXTRA_Expressz_kifli_Gal_Timea_1

Expressz kifli, fotó: Gál Tímea

Ugye megvan az az érzés, amikor egy pékség előtt elhaladva, megcsap az a semmivel sem összetéveszthető illat, és úgy érzed: enni kell! Na, pont ez az érzés köszön vissza, amikor ezt a kiflit sütöm. Jó reggelire, mert gyors, és erre kel fel a család. De jó estére is, mert a tv előtti punnyadáshoz is tökéletes, a különféle ízesítéssel nagyszerű sörkorcsolya!

Gyerekkorom kedvence volt a letekerhető kifli, frissen, langyosan. Ma már nagy mázli kell ahhoz, hogy ilyet találjak a boltban, így inkább megcsinálom, és nem is akkora mutatvány.

Hozzávalók

  • 350 g búzaliszt (BL55)
  • 250 ml 3,5 %-os tej
  • 25 g élesztő (friss)
  • 1 teáskanál só
  • 1 nagy csipet kristálycukor
  • 25 g vaj (olvasztott)

Lekenéshez: 1 evőkanál 3,5%-os tej

Ízesítéshez: fokhagymás olaj, reszelt sajt

Expressz kifli, fotó: Gál Tímea

Elkészítés

A tej felét picit meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, aztán mehet bele az élesztő – utóbbi itt nagyszerűen fogja magát érezni, szépen feljön. Amíg ez megtörténik, a lisztbe mehet a só. A közepében egy mélyedésbe öntöm a nem forró, de olvasztott vajat, a felfutatott élesztőt és a maradék tejet. Aki nagyon házias, az kidagaszthatja ezt kézi erővel, de én elegánsan a robotgépre bízom ezt a feladatot. Akkor jó, ha elválik a tészta az edény falától. Két egyenlő részre osztjuk. A kis cipókat kinyújtjuk és négy cikkre vágjuk (én ezt a műveletet pizza szeletelővel csinálom, amit lisztbe mártok, de a kés is tökéletes). Az így kapott háromszögeket még kissé nyújtjuk és megkenjük a fokhagymás olajjal ezután a szélesebbik felétől szorosan feltekerjük. A még nyers kifliket sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük, a sütőt előmelegítjük (alsó felső sütés) 200° C-ra. Ameddig melegszik az pont elég idő a kelesztésre. A kifliket megkenjük tejjel és megszórjuk sajttal és kb. 20 perc alatt arany barnára sütjük.

TIPP: A recept elkészíthető fokhagymás olaj és sajt nélkül is vagy oregánós bazsalikomos oliva olajos fűszerezéssel is, a tetejére parmezán szórással koronázva. De igazi sörkorcsolya lesz belőle, ha a tésztát feltekerés előtt megszórjuk apróra vágott, szárított paradicsommal, vagy morzsolt kék sajttal, esetleg aprított oliva bogyóval – vagy ezekkel vegyesen!

Jó átvágyat!