Gránátalmás Csoki Kocka

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_gal_timea_granatalmas-csokikocka_20200202

Gránátalmás Csoki Kocka, fotó: Gál Tímea

Nos, egy igazi profi költözik be a dunaharasztionline.hu virtuális konyhájába. Hétről-hétre Gál Tímea receptjeit olvashatjátok majd. Ő kisfia mellett kezdett el sütögetni otthon, mostanra pedig igazi torta szobrásszá fejlesztette magát. Jó sütést mindenkinek.

Anyukaként igyekszem olyan recepteket is tartani a konyhámban, amelyek könnyen elkészíthetők, tudok figyelni Domira is (ő a kisfiam), és akár úgy is lehet tálalni őket, hogy ha beesik egy vendég elegánsan mutasson a tányéron. Ezt a receptet már sokan kérték tőlem, például az őszi jótékonysági vásáron nagy sikere volt.

 

Hozzávalók:

Tészta

  • 500 g liszt
  • 150 g porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 100 g vaj
  • 2 db tojás sárgája
  • 1-2 evőkanál tejföl

Krém

  • 700 ml tej
  • 200 g cukor
  • 3 ek kakaó
  • 2 csomag csoki puding
  • 250 g vaj
  • nem kötelező: 1-2 tábla jó minőségű nugátos csoki vagy 200 g mogyorókrém

Tetejére

  • 200 g tortabevonó
  • 2 ek étolaj
  • 1 db gránátalma
Gránátalmás Csoki Kocka, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

Ezzel a tésztával senki sem fog szenvedni, mert hihetetlen egyszerű. A lisztet először elmorzsolom a vajjal, ha ez megvan, akkor mehet hozzá a többi hozzávaló. Annyi tejföl kell bele, hogy nyújtható állagú legyen az eredmény. Egy kis pihentetés nem fog ártani neki.

A kész tésztát 4 egyenlő részre osztom, és max. fél centi vastagra kinyújtva, egyesével sütőlapon, vagy egy tepsi hátulján megsütöm. 180 C fokos előmelegített sütő kell neki. Nagyjából 10-15 perc alatt lesz kész, éppen pirulásig maradjanak odabent a lapok.

Ha a tészta egyszerű volt, akkor a krém még inkább az lesz. Az összetevőkből pudingot főzők, és amikor elkészült, hozzádobom a vajat, és elkeverem. Egy jó tanács: a pudingport, a kakaót és a cukrot előbb kell összekeverni, és aztán nyakon önteni a tejjel, ugyanis ekkor nem fog csomósodni! Persze a főzés közbeni kevergetés így sem úszható meg. És egy picit lehet ám turbózni a krémet, én szoktam beletenni pluszban 1-2 tábla olvasztott csokit, vagy nagyjából 200 g mogyorókrémet.

Nincs más hátra, mint csodát varázsolni a kész részekből. A még meleg pudingot a lapok közé kell kenni!

A tetejére egy fényes csoki réteg kerül. Keresek egy olyan fazekat, amibe vizet töltök, és éppen megül a szélén egy fém tál. Figyelem, ne lógjon bele a vízbe! Kész is a gőz felett olvasztó házi szerkezet. A fém tálba mehet a csoki és az olaj. A forró víz felett pedig szépen összeolvad a kettő, bár egy kis kevergetés itt is elvárás. Ez a fényes, folyékony takaró kerül a süti tetejére. Szeletelés előtt fél napig állni hagyom a spejzben, persze titokban, mert különben a család tuti rájárna. De a süti szélekkel bárkit ki lehet engesztelni. A szép, szabályos szeletek tetejére pedig, apró rubint fényű gránátalma szemeket szórok.

Jó étvágyat!

 

Ha még nem olvastad Timivel készült interjúnkat, akkor itt találálod, és meg is nézheted pár remekművét is.