Csodát alkotni a szikkadt, száraz kalácsból

//Tóth Gábor
vasarnapi-rakott-kalacs_00_20191124

forrás: dunaharaszti online

Ez egy igazi, vasárnap délutáni édesség. Sőt arra is nagyszerű, hogy a gulyásleves – palacsinta kombóból kiváltsa az utóbbit, hiszen akár egy önálló fogásnak is beillik.

Velem gyakran megesik, hogy friss kalácsot ennék, de az egész nem fogy el. Ott punnyad a finom édes tészta, és harmadnap már senki sem néz rá. Na, erre kínál megoldást ezt a recept. Ráadásul még nagy előnye, hogy nem kell annyira odafigyelni a pontos mennyiségek betartására, tehát elronthatatlan!

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg szikkadt kalács (nem baj ha több)
  • egy marék mazsola
  • 3 dl tejszín
  • 4 dl tej
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliáscukor
  • 1 citromhéja
  • 10 dkg tejcsoki (de bármilyen maradék csoki is jó lesz)
  • lekvár
  • némi vaj

 

Elő egy vágódeszkával, és itt nagyjából dobókocka méretűre vágom a kalácsot. Az egészet beleborítom egy kivajazott közepes tepsibe, vagy jénaiba. Rádobom a mazsolát, és kissé összekeverem. Ez utóbbi opcionális, ha nem kedveli a mazsolát, akkor kimarad…

A tejet és a tejszínt összekeverem, egy picit rá is lehet melegíteni – de éppen csak. Ez után mehetnek bele a tojások, a cukor (a vaníliás is). Egy kézi habverővel átdolgozom. Ha elkeveredett, akkor jöhet a reszelt citromhéja. Ezt az egész cuccot rácsorgatom a feldarabolt kalácsra, és nagyjából 10 percig hagyom, had szívja fel.

Aztán az apróra feldarabolt csokit rádobálom a tetejére, majd egy kanállal az egész cuccra lekvárt dobálok. Ízlés dolga mennyi kell, nálunk rámegy egy fél üvegnyi is, és még azt is kevesli a család. A végén pedig apró vajdarabokat dobálok legfelülre. Ha megvan az alkotás, 45 percre beköltözik a 175 fokra előmelegített sütőbe, légkeveréssel.

forrás: dunaharaszti online

Már langyosan is fogyasztható!

Jó étvágyat!