Hol élnek hódok? A lakosság segítségét kérik a szakemberek az adatgyűjtésben

//Tóth Gábor
Az eurázsiai hód. kép: freepik / wildmedia
Az eurázsiai hód egy úgynevezett ökoszisztémamérnök-faj, amely tevékenységével nagymértékben képes átalakítani saját élőhelyét, miközben hatással van a természetre, más állat- és növényfajokra, továbbá a helyi emberek életére – áll az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) HódTérkép közleményében.

A HódTérkép nevű projekt 2021 novemberében indult el. Az online adatbeküldő felületen keresztül bárki megoszthatja tapasztalatait a kutatókkal, akik nem csupán az előfordulási helyekről, hanem a hódok tevékenységéről, annak hatásairól és a lakosság véleményéről is szeretnének információkat kapni – olvasható az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) közleményében, amelyet az ittlakunk.hu idéz.

A megfigyelések bejelentéséhez a helyjelző megadására, az észlelést dokumentáló fotók feltöltésére és egy rövid kérdéssor megválaszolására van szükség.

Bár a hódok a 19. század közepére kipusztultak a Kárpát-medencében, az utóbbi évtizedekben visszatelepítési programok indultak, sőt a faj természetesen is elkezdte visszafoglalni korábbi élőhelyét. A hód nyugat-magyarországi elterjedése során a spontán folyamat jelentősége valószínűleg felülmúlta a visszatelepítésekét. A hazai állomány nagysága a szakemberek becslése szerint 2020-ban elérte a 10-11 ezer példányt.

Most Ön is segíthet abban, hogy megtudjuk, hol élnek hazánkban hódok.

(ELKH, ittlakunk.hu)