Augusztus 8-a a Macskák Nemzetközi Napja

//Berényi Attila
Kukás Márton, hivatalos dho szerkesztőségi macska napjainkban, a kertben vadászva. fotó: dho
Állítólag a macskáknak 9 élete van. Persze ez csak legenda, de az biztos, hogy két világnapjuk is van. Az egyik február 17-én (Macskák Világnapja), a másik augusztus 8-án (Macskák Nemzetközi Napja).

Egyes becslések szerint mintegy 600 millió cica él a világban. Ebben a számban benne vannak a házikedvencek, a kóbor cicák és a vadmacskák is.

A legtöbb házi macskát az Egyesült Államokban tartják – közel 90 milliót -, majd Kína, Oroszország és Brazília következik. Magyarországon körülbelül hárommillió házi macska él, írja az infostart.

A macskák az életüknek mindössze harmadában vannak ébren, a többi részét egyszerűen átalusszák. A napi alvásigényük körülbelül 12-16 óra, ebből néhány órát bóbiskolással, a többit alvással töltenek.

A cicák napirendjének fontos része a tisztálkodás is, erre napi 3 órát különítenek el átlagosan. A Guinness Rekordok Könyve szerint a legöregebb ismert macska 34 éves volt. A magyar macskák közül a regisztrált legidősebb 21 esztendőt élt meg, ez emberi életre átszámítva 100 évet jelent.

A dunaharaszti online szerkesztőségében él Kukás Márton, a dho hivatalos macskája. Őt 2020 augusztus végén találtuk egy fotózás során, amikor egy illegális szeméttelepen voltunk. Innen a neve! Akkor mindössze 150 gramm volt és a tenyeremben elfért. Bár a súlya nagy részét valószínűleg a bolhák tették ki. Mostanra már egy 8 kilós nagymacskaként készül az 1 éves születésnapjára és uralja az egész környéket!

Boldog macskanapot Márton! És ugyanezt kívánjuk a többi cicának is!

(infostart, dho)