A Down-szindróma világnapja van! Felemás zoknit fel!

//Berényi Attila
A dho szerkesztői felemás zokniban! fotó: dho
Minden év március 21-én rendezik meg a #ZoknisKihívást! Kötődve az emberi egyediség ünnepléséhez a Down-szindróma világnapján hozzák össze ezt a szervezők, melyhez most szerkesztőségünk is csatlakozott!

A kihívás mindazoknak szól, akik szolidaritásukat szeretnék kifejezni, és támogatni a Down-szindrómásokat és családjukat.

A dolog rendkívül egyszerű: nézzen a szekrényben két pár tarka, vagy színes zoknit és felemásan vegye fel! Aztán már készülhet is róla a fotó. Ezt aztán ossza meg a közösségi portálokon a #ZoknisKihívás jelzéssel!

A kezdeményezés hazai koordinátorai ismertetőjükben azt írják, hogy a felemás zokni a Down-szindróma világnapjának jelképévé vált, mivel a kromoszóma alakja is egy zoknihoz hasonlít.

A március 21-ei dátum szintén jelképes, mivel a Down-szindrómásoknak eggyel több 21-es kromoszómájuk van. Kettő helyett három. Orvosi szaknyelven a 21-es kromoszóma triszómiájaként ismerjük ezt a genetikai eltárást, innen a dátum: 03.21.

Túl a felemás zokni hordásán a cél az, hogy legyünk nyitottak egymással szemben, befogadóak az egyediséggel a sokszínűséggel.

A Down-szindrómáról, és a hozzá kapcsolódó kihívásról ide kattintva olvashat még többet.