Egyébként a palacsinta világnapját számos országban „ünneplik”, persze mindenütt a saját recepttel, mert ahány ország annyi palacsinta.
Hazánkban az első fennmaradt receptek még a 15. századból származnak, az első magyar nyelvű leírások pedig a 16. század végén írt szakácskönyvben olvashatóak, amelyet az erdélyi fejedelem főszakácsa vetett papírra, emlékeztet a szeretlekmagyarország.hu.
A magyar palacsinta hozzávalói (itt az arányok a lényegesek):
- 20 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 3 dl tej
- 2 dl szóda
- olaj a sütéshez
Az elkészítés nem egy ördöngösség. A száraz hozzávalókat a tej egy részével csomómentesre keverjük. Ehhez ügyességhez mérten fakanalat vagy kézi robotgépet is lehet használni. Majd mehet bele a többi folyadék. Nem árt, hűvös helyen fél órát pihentetni a tésztát, hogy kissé besűrűsödjön. Ez után gyors mozdulatokkal átkeverjük, és ha úgy látjuk, hogy nem elég híg, egy kis tejjel lehet rajta lazítani.
A kiolajozott palacsintasütőt felhevítjük, és egy adag tésztát beleöntünk. Mindkét oldalán megsütjük. Ezt addig ismételjük, még el nem fogy a tészta.
A kész palacsintákat egy tányérra halmozzuk. Ha édesen szeretnénk, akkor mehet rá egy kis cukor. Ha kisütöttük az összes tésztát, akkor betölthetjük azzal, amivel szeretnénk – túrókrémmel, csokikrémmel, lekvárral, dióval, mákkal…
A palacsinta bár nagyon egyszerű csemege, de éppen ezért számtalan variációja, sütésének nagyon sok trükkje van. Ide kattintva nagyon-nagyon sok palacsintás ötlet közül lehet választani.