A palacsinta világnapja van!

//Tóth Gábor
palacsinta-vilagnap_freepik_20210216

Képünk illusztráció. forrás: freepik

Bármilyen meglepő, de ez egy mozgó ünnep, ugyanis minden évben a nagyböjt kezdete előtti utolsó napra esik. Azaz ekkor lehet még utoljára lakomát tartani, és ez 2021-ben február 16-án van!

Egyébként a palacsinta világnapját számos országban „ünneplik”, persze mindenütt a saját recepttel, mert ahány ország annyi palacsinta.

Hazánkban az első fennmaradt receptek még a 15. századból származnak, az első magyar nyelvű leírások pedig a 16. század végén írt szakácskönyvben olvashatóak, amelyet az erdélyi fejedelem főszakácsa vetett papírra, emlékeztet a szeretlekmagyarország.hu.

A magyar palacsinta hozzávalói (itt az arányok a lényegesek):

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 3 dl tej
  • 2 dl szóda
  • olaj a sütéshez

Az elkészítés nem egy ördöngösség. A száraz hozzávalókat a tej egy részével csomómentesre keverjük. Ehhez ügyességhez mérten fakanalat vagy kézi robotgépet is lehet használni. Majd mehet bele a többi folyadék. Nem árt, hűvös helyen fél órát pihentetni a tésztát, hogy kissé besűrűsödjön. Ez után gyors mozdulatokkal átkeverjük, és ha úgy látjuk, hogy nem elég híg, egy kis tejjel lehet rajta lazítani.

A kiolajozott palacsintasütőt felhevítjük, és egy adag tésztát beleöntünk. Mindkét oldalán megsütjük. Ezt addig ismételjük, még el nem fogy a tészta.

A kész palacsintákat egy tányérra halmozzuk. Ha édesen szeretnénk, akkor mehet rá egy kis cukor. Ha kisütöttük az összes tésztát, akkor betölthetjük azzal, amivel szeretnénk – túrókrémmel, csokikrémmel, lekvárral, dióval, mákkal…

A palacsinta bár nagyon egyszerű csemege, de éppen ezért számtalan variációja, sütésének nagyon sok trükkje van. Ide kattintva nagyon-nagyon sok palacsintás ötlet közül lehet választani.

(dho, szeretlekmagyarország.hu, palacsintavilág)