Jön az állattartók legnehezebb időszaka, a szilveszter

//Tóth Gábor
Jön az állattartók legnehezebb időszaka, a szilveszter
A szilveszter a kutya és macskatartók rémálma, a tűzijátékok és petárdák robbanása ugyanis nagyon sok állatot megrémiszt. Ez nem csupán a házikedvencként tartott, hanem a szabadban élő állatokra is igaz. Utóbbiak esetében nem tudunk mérsékelni a detonációk okozta sokkon, de a kutyusok és a cicák esetében van esély. Az állatmentők pedig felmentést kapnak ezen az éjszakán a kijárási tilalom megkötése alól.

Azt most hagyjuk is, hogy a jelenleg érvényes szabályok esetén, hol és milyen pirotechnikai eszközöket használhatnak (Dunaharasztin is már pár napja megy a durrogtatás), a 2020-at lezáró ünnepen érvényes szabályokról pedig itt és itt írtunk.

Az állatvédelemért felelős miniszteri biztos egyébként bejelentette, hogy felmentést kapnak a kijárási tilalomra vonatkozó rendelkezések alól az állatvédők szilveszter éjszakára. Ovádi Péter az MTI-n lehozott közleményében azt írta: kezdeményezésére a rendőrség 2020. december 31-én 20 óra és 2021. január 1-jén 5 óra között az állatok védelme érdekében igazolásként elfogadja a bejegyzett, állatvédelemmel foglalkozó civil szervezet által kiállított, a védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendelet által előírt okiratot. Hozzátette: az igazolást csak azoknak a civil szervezeteknek az esetében fogadja el a rendőrség, amelyek alapító okiratában az állatvédelem a fő tevékenység.

A gazdiknak érdemes tudatosan készülni erre a hangos időszakra:

 • december 31-én, inkább délelőtt érdemes hosszabb sétákat tenni a kutyával. Este és másnap délelőtt is csak rövid ideig tartson az egészségügyi levegőzés.
 • a közterületen történő kutyasétáltatás alap feltétele a póráz, de ebben az időszakban mindenképp. A nyakörvön, vagy hámon legyen biléta a kutya adataival, a gazda telefonszámával.
 • érdemes ellenőriztetni állatorvosnál, vagy leolvasó helyen, hogy a kutyában lévő chip adatai helyesek-e.
 • a kint tartott kutyákat szilveszter éjszakáján olyan helyre érdemes bezárni (garázs, a ház egy része) ahonnan nem tud kiszökni, elmenekülni rémületében.
 • ha bent tartott, és a gazda tapasztalata szerint a robbanásoktól megrémülő kutyák esetében érdemes az ajtókat, ablakokat bezárni, esetleg a redőnyöket leengedni, hogy így is csökkenjen a hanghatás. A TV és a rádió hangja is segíthet eltereli a figyelmét. Egy kis játék, nagyobb odafigyelés is sokat segít.
 • ne maradjon egyedül a kutya vagy a cica! A gazda pedig maradjon nyugodt, viselkedjen természetesen a házikedvenccel, mert a feszültséget, idegességet az állatok is megérik.
 • Ha az utcán kóborló kutyát lát, fogadja be, és értesítse az állatvédőket. Ilyen például a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, amely a facebookon működő összefogás, és a bajba került állatoknak és gazdáiknak nyújt segítséget. Városunkban a Dunaharaszti Állatvédők Alapítvány önkéntesei ügyeletet tartanak, őket az alábbi telefonszámokon lehet elérni:
  +36309618120
  +36707757390
(MTI, dho)