Tudni kell, milyen nemű nyuszit vesz!

//Tóth Gábor
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Tudni kell, milyen nemű nyuszit vesz!
A nyulak rendkívül szapora jószágok, és ez tud kellemetlen meglepetést okozni. Elsőre pofon egyszerűnek tűnik a feladvány: ha nem akar szaporulatot, a házikedvencként tartott tapsifülesek ne legyenek külön neműek. Másodikra már picit bonyolultabb az ügy.

A nyulak nemének megállapítása szakértelmet kíván. Nyilván ez hiányzott annál az anyukánál is, aki húsvétra vett 3 „nőstény” nyulat a gyermekének, aztán kiderült, hogy az egyik leányzó, nem leányzó, hanem bak. Ennek köszönhetően már vemhesen került az Első Nyúlmentő Alapítvány gondozásába Zóra. Kicsinyei világra is jöttek azóta és gazdisodtak is. Feltehetően az eladó egy szaporító volt, aki hazugsággal sózta rá vevőjére a nyulakat.

Valami hasonló történ Szidivel is. Szidi egy bak nyuszival élt együtt, és ennek meg is lett az eredménye. Nemsokkal később kiderült, Szidi bizony nőstény.

Szidi, fotó: Első Nyúlmentő Alapítvány

A nyulak átlagosan 30-33 napig vemhesek. Szakértő tenyésztő, vagy erre képzett állatorvos kell a nemük megállapításához. Tehát, ha nyulat szeretne házikedvencnek legyen ezen a téren is körültekintő! Esetükben is fontos az ivartalanítás.

Ha szeretne felelős gazdája lenni egy tapsifülesnek, akkor a nyulmentes@gmail.com címen érdeklődhet. Az állatvédők egy adatlap kitöltését kérik!

Az Első Nyúlmentő Alapítvány ideiglenes gazdik jelentkezését is várja. Olyanokét, akik vállalják, hogy a mentett nyuszik egy darabig náluk táboroznak, segítik gyógyulásukat, és aztán végleges otthonukba engedik a tapsifüleseket.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Az Első Nyúlmentő Alapítványt eléri a közösségi oldalukon keresztül is, valamint felkeresheti https://nyulmentoalapitvany.hu/ oldalt is.

 

Első Nyúlmentő Alapítvány
18727944-1-42

Banki átutalással

Számlaszám: 10101205-72454900-01004004
Kedvezményezett: Első Nyúlmentő Alapítvány

IBAN: HU32 10101205-72454900-01004004
SWIFT: BUDAHUHB

Bank: Budapest Bank – 1138 Bp. Váci út 193.