Gyorsan gyógyul a fogbeteg nyuszi

//Berényi Attila
szerdai-kedvenc_bunny_20200916

Zubnaya héderel, fotók forrása: Első Nyúlmentő Alapítvány

Az állatok egészségügyi ellátására annak, aki gazdának mondja magát, nagyon oda kell figyelni. A felkészületlen és felelőtlen nyuszi tartás példája eheti főszereplőnk.

A 6,5 éves tapsifülest eredetileg húsvéti nyuszinak vették, és egy hátsó kertben élt. Ám nem gondozták megfelelően, és nem látták el, valószínűleg genetikailag hibás fogait. Az Első Nyúlmentő Alapítvány sietett az állat segítségére.

Ezek a kisállatok 6 darab metsző és 22 őrlő foggal élnek, ám ezek folyamatosan nőnek. Koptatniuk kell, méghozzá rágcsálással. Erre a legjobb a finom széna, a száraz kenyér pedig nem jó. A nem megfelelően karbantartott fogak meghosszabbodnak, mint ebben az esetben.

Zubnaya fogai, előtte-utána

Történetünk főhőse, Zubnaya. Az oroszok nevezik a fogtündért Zubnaya feyának. A mi fogtündérünknek már lecsiszolták a túlnőtt fogait, vágni ugyanis tilos, mert emiatt tályog alakulhatna ki. Mivel ezzel még nincs megoldva a gond, így a nyuszi 4 fogát ki fogják húzni. Ettől még teljes életet fog élni, remélhetőleg új gazdájánál, amikor az ivartalanításon is túl lesz.

A nyuszi tartók jó, ha felkészülnek a fogproblémák kezelésére is, a legegyszerűbb, ha megfelelő táplálékot kapnak ezek a jámbor jószágok.

Ha szeretne felelős gazdája lenni a tapsifülesnek, akkor a nyulmentes@gmail.com címen érdeklődhet. Az állatvédők egy adatlap kitöltését kérik!

Az Első Nyúlmentő Alapítvány ideiglenes gazdik jelentkezését is várják. Olyanokét, akik vállalják, hogy a mentett nyuszik egy darabig náluk táboroznak, segítik gyógyulásukat, és aztán végleges otthonukba engedik a tapsifüleseket.

Security Check Required

null

Az Első Nyúlmentő Alapítványt eléri a közösségi oldalukon keresztül is, valamint felkeresheti https://nyulmentoalapitvany.hu/ oldalt is.

Ha adománnyal támogatná a nyuszimentők munkáját:

Első Nyúlmentő Alapítvány
adószám: 18727944-1-42

Banki átutalással
Számlaszám: 10101205-72454900-01004004
Kedvezményezett: Első Nyúlmentő Alapítvány

IBAN: HU32 10101205-72454900-01004004

SWIFT: BUDAHUHB

Bank: Budapest Bank – 1138 Bp. Váci út 193.