Két, kábítószerrel üzletelő család bukott le a környéken

//Tóth Gábor
képek: police.hu
Még az ünnepek előtt csaptak le a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai egy nyolcfős bandára. Egyikük annak a P. Zoltánnak a fia, aki másfél évvel ezelőtt Európa egyik legkeresettebb bűnözője volt, de már rács mögött van, akárcsak mostantól a fia.

A rendőrök egy évvel ezelőtt indítottak nyomozást ifj. P. Zoltán és társai ellen, miután olyan információk birtokába jutottak, hogy a csapat külföldről hoz be kábítószer alapanyagot, majd azokat értékesítésre kész állapotba hozzák és továbbadják a kész drogot a dílereknek. A holland hatóságokkal együttműködve a magyar rendőrök és a főügyészség emberei rengeteg bizonyítékot gyűjtöttek össze, derül ki a police.hu oldalon megjelent közleményből.

Rendőrség több osztályának a bevonásával fogták el 2023. december 19-én hajnalban a nyolc gyanúsítottat, valamint hajtottak végre kutatásokat Budapesten, Székesfehérváron, Szigethalmon, Dunavarsányban és Győrben.

A gyanú szerint a fiatalabb családfő vezetésével 2022 szeptembere óta hoztak be Hollandiából hazánkba amfetaminolajat, amiből aztán ifj. P. Zoltán anyjának otthonában különböző anyagok felhasználásával amfetamint állítottak elő. Majd azt dílereknek továbbértékesítették.

Az illegális drogbizniszben a gyanú alapján részt vett az anyán és a fián kívül a férfi felesége, nővére és sógora is, valamint egy másik család három tagja: egy testvérpár és egyikük barátnője. Mindenkinek megvolt a saját pontos feladata. A tagok nagy részének egyéb bevételi forrása és bejelentett munkahelye nem is volt. Csak ebből az illegális üzletből tartották fenn magukat és családjukat.

A rendőrök a rajtaütés során többfajta drogot és különböző, kábítószerek előállításához és porciózásához használatos, droggal szennyezett eszközöket is lefoglaltak. A vegyületek listáján szerepel cannabis, amfetamin és számos, kábítószer felütéséhez használatos anyag is. A kutatások során több kilogrammnyi marihuána is előkerült, sőt még marihuánás csokoládé is.

A lefoglalt tárgyak között volt egy olyan ötliteres kanna is, amiben amfetaminolajat tároltak. És mivel a reális számítások szerint a feketepiacon 1 liter amfetaminolajból hozzávetőleg 3 kg amfetamin állítható elő, így alsó hangon számolva is több mint 15 kg kábítószert tudtak volna ezen alapanyagokból előállítani. A nyomozók a fentieken túl a gyanúsítottaktól lefoglalták a drogcsempészéshez és -terjesztéshez használt gépkocsikat is, illetve az NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatal vagyonvisszaszerzés keretében összesen közel 100 millió forint vagyont is elvont tőlük.

A nyomozók a négy férfit és a négy nőt kábítószer-kereskedelemmel gyanúsították meg. Ennek a bűncselekménynek a büntetési tétele öttől akár húsz évig vagy akár életfogytig terjedő szabadságvesztés is lehet. A gyanúsítottak közül három nőt és három férfit bűnügyi őrizetbe vettek, és kezdeményezték letartóztatásukat, amit időközben a bíróság el is rendelt. Ifj. P. Zoltán felesége szabadlábon védekezik, míg sógora azóta már ismét szabadságvesztését tölti, tekintve, hogy az elfogásakor reintegrációs őrizetben volt. Vagyis a börtönből korábban jó magaviselete miatt hazaengedték. Most azonban a terhére rótt bűncselekmény miatt vissza kellett mennie.

(police.hu)