Fővárosi Közgyűlés: véderdő lesz a vegyi anyag elosztó helyett

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / noomcpk
Mintegy kétórás vita után, egyhangúlag fogadta el a Fővárosi Közgyűlés azt a javaslatot, miszerint mezőgazdasági területből erdőterületté minősítik át azt soroksári részt, ahol a Direkt36 értesülései szerint esetlegesen létrejöhet egy kínai vegyi anyag elosztóbázis.

A véderdő telepítés ötletével azt követően állt elő a főpolgármester, hogy kedden a Direkt36 cikke azt állította, hogy vagy a Záhonyi vasúti átrakodóban, vagy a Soroksár területén található BILK terminálban jönne létre egy olyan vegyi anyag elosztó, ahol a vasúton, Kínából szállított, és mások mellett az akkumulátorok gyártásához szükséges vegyianyagokat osztanák szét az európai célállomások között.

Direkt36: akár a BILK is lehet Kína vegyi anyag elosztó központja

A hírt egyébként egyelőre nem erősítették meg, de nem is cáfolták kormányzati források. A térség polgármesterei reagáltak az információkra, köztük dr. Szalay László Dunaharaszti vezetője is.

Vegyi lerakat ügy: Dunaharaszti polgármestere az itt élők érdekét tartja szem előtt

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Fővárosi Közgyűlés elé már egy olyan javaslattal állt, amely szerint átminősítés után véderdőt hoznának létre az érintett területen.

A vitában Bese Ferenc Soroksár polgármestere – aki korábban kijelentette, hogy amíg ő a kerületvezető, nem lesz vegyianyagelosztó a területen – kijelentette, hogy a nyilvánosságra került anyagok nem feltétlenül megbízhatóak és tudomása szerint jelenleg nincs napirenden az elosztó építése. Álláspontja szerint a döntéssel Soroksártól elveszik az egyetlen zöld ipari beruházásra alkalmas területét.

Karácsony Gergely a vitában érzékeltette, hogy egyetértenek a soroksári polgármestere, a mostani javaslat pedig egy folyamat elindításáról és nem valaminek a lezárásról szól – írja tudósításában a telex.

A javaslatot a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag elfogadta.

(telex)