Európai színvonalú kocatelepet adtak át régiónkban

//Berényi Attila
Hunland kocatelep átadó, fotó: dho
4200 anyakoca fér el abban a modern állattartó telepen, amelyet a Hunland Csoport beruházásában adtak át az Ócsához tartozó Felsőbabádon.

A Hunland cégcsoport több mint 30 éve van jelen Magyarországon. Most már több mint 200 ezer marhát, 1,5 millió sertést és 300 ezer bárányt értékesítenek évente. A társaság létrehozott egy logisztikai céget is, amely 160 kamionból és egy tengerjáró hajóból áll. 3 tehenészeti telepen naponta 140 tonna tejet termelnek, évente 60 ezer szarvasmarhát, 100 ezer bárányt és 100 ezer sertést nevelnek maguk is. A cég 4700 hektáron gazdálkodik, hogy előállítsa a szükséges mennyiségű takarmányt.

A kereskedelmi folyamatokba bevonják a kisgazdálkodókat is, bértartásba helyeznek ki hozzájuk állatokat, amelyeknek a takarmányozását is biztosítják.

A most átadott kocatelep évi 120 ezer malac kibocsátására képes, mondta el köszöntő beszédében Janssen Jos, a Hunland cégcsoport tulajdonosa. Az üzletember kiemelte, hogy a legmodernebb telepet alakították ki, amely optimális körülményeket biztosít a kocák számára. Kiemelte, hogy Nyugat-Európában egyre kevesebb disznót tartanak, így térségünknek nagy lehetősége van ezen a piacon.

A kocatelep felépítése 7,5 milliárd forintba került, amelyhez a magyar állam az Agrártárcán keresztül 2 milliárd forint támogatást nyújtott.

Pánczél Károly a térség parlamenti képviselője kiemelte, hogy a mezőgazdászok sem gondolták azt, hogy egyszer hazánkba malacokat kell majd behozni, mivel nálunk is drasztikusan csökken az állatállomány. Az új sertéstelep azonban segít ezen a helyzeten, így támogatva, hogy a magyar élelmiszeripar jó minőségű alapanyaghoz jusson.

Nagy István agrárminiszter a megnyitón mondott beszédében emlékeztetett arra, hogy a kocatelep létrehozásáról szóló ötlet a koronavírus járvány korszakában született meg, ami nagy bátorságra vall.

„… úgy lehet korszerű állattenyésztést, nagyüzemi állattenyésztést folytatni, hogy a precíziós technológia minden állatjóléti előírásnak megfelel.”

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság fejlesztése, támogatása a kormány számára továbbra is kiemelt cél.

(dho)