Szúnyoggyérítés a térség településein

//Tóth Gábor
szunyoggyerites-freepik_20200810

Képünk illusztráció, forrás: freepik

Összehangoltak végzik a szúnyogállomány gyérítését térségünkben.

Azért kell egyszerre elvégezni a feladatot, mert a repülő vérszívók könnyedén áttelepülnek egyik településről a másikra. Miután azonban egyszerre, a térség több területét is kezelik, így ez a veszély mérséklődik.

Ma (2023.06.02.) napnyugta utáni időszakban végzik el a katasztrófavédelem koordinálás amellett a munkát Dunaharasztin, Taksonyban, Dunavarsányban és Soroksáron is. Földi, kémiai eljárást alkalmaznak.

Ha nem lenne megfelelő az időjárás, akkor az összes településen 2023. június 03-04. a tartaléknap.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer, vagy Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó koncentrátum.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A szakemberek azt javasolják, hogy a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján gyűjtse össze, vagy takarja le. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

(dho)