Pest vármegyében is folytatódik a földértékesítési program

//Tóth Gábor
szantofold_freepik_frimufilms_230530

Képünk illusztráció. forrás: freepik / frimufilms

Pest vármegyében 17 településen, 31 tagban mintegy 661,5 hektár újabb állami földterület kerülhet a gazdálkodókhoz 2023. június 27. és július 4. között. Az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdaságokat és a helyi termelők földhöz juttatását segíti, áll a Pest Vármegyei Kormányhivatal közleményében.

A kormány által 2015-ben meghirdetett „Földet a gazdáknak!” program folytatásaként, országosan újabb mintegy 22 ezer hektár föld kerülhet a gazdálkodókhoz, több ütemben. Az első ütemben 12 ezer hektár elsősorban szántó, rét és legelő művelési ágú területet vehetnek meg a gazdák. A Nemzeti Földügyi Központ (NFK) nyilvános árverés keretében a Magyar Állam tulajdonába és a Nemzeti Földalap vagyoni körébe tartozó 10 hektár térmértéket meghaladó földrészleteket értékesíti. Az árverési hirdetmények kifüggesztése 2023. május 19. péntektől a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) honlapján érhető el. Az árverések időpontjáról és helyszíneiről a hirdetmények adnak pontos tájékoztatást.

Az árverések lebonyolítására országosan 2023. június 22. és 2023. július 14. napja között kerül sor. Az árveréseket az NFK közreműködőjeként a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok bonyolítják le az NFK képviselői és közjegyzők jelenlétében.

Pest vármegyében – Bugyi, Ceglédbercel, Dabas, Galgagyörk, Gomba, Hévízgyörk, Kóka, Kőröstetétlen, Mende, Nagykáta, Százhalombatta, Szigetbecse, Szigetszentmiklós, Tápiógyörgye, Tápiószentmárton, Tápiószőlős és Törökbálint közigazgatási területén – mintegy 661,5 hektárra licitálhatnak a gazdálkodók.

Az árveréseket a vármegyében 2023. június 27-én, 29-én és július 4-én, minden nap 9 órai kezdettel a Szepes Gyula Művelődési Központ 3-as és 6-os számú oktatótermében (2030 Érd, Alsó u. 9.) rendezik meg.

A licitálásra regisztrálni az árverést megelőző munkanapon 9 és 12 óra között a Pest Vármegyei Kormányhivatal Lehel utcai irodaházának ügyfélszolgálatán (1135 Budapest, Lehel u. 43-47. földszint) lehet.

(Pest Vármegyei Kormányhivatal)