Még várni kell a taksonyi Fő út teljes megújulására

//Berényi Attila
Forgalomterelő jelzések Taksonyban. fotó: dho
A már elkészült tervek szerint Taksony Fő útja, azaz az 510-es településen áthaladó szakasza faltól falig megújul. A munka egy részével végeztek, de a leglátványosabb és a közlekedők szempontjából legfontosabb feladat teljesítésére még várni kell.

Az Önkormányzat megrendelésére, állami finanszírozásban megújult az úton a csapadékvízelvezető rendszer, de cserélték az ivóvízhálózatot is. A közművek megújítása után következik az út rendbetétele, amire bizony ez nagyon ráfér.

A fejlesztés folytatásáról érdeklődött a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél az egyik taksonyi polgár. A cégtől kapott választ a „Taksony Nagyközség (Civil Csoportja)” elnevezésű közösségi felületen nyilvánosságra is hozta. Ebben a Közút kifejti, hogy a burkolat rekonstrukciója valóban a társaság beruházásában valósulna meg. Az ehhez szükséges közbeszerzési eljárások meg is indították.

„2022. júniusában 1281/2022 (VI.4.) számú kormányhatározat született a szükséges költségvetési intézkedések meghozataláról, ennek kapcsán, pedig 2175/2022 számú kormányhatározat ’az állami építési beruházások felülvizsgálata érdekében szükséges intézkedésekről’. Ez azt jelentette hogy az Építési és Beruházási Minisztérium elrendelése szerint jelentős számú, közbeszerzési törvény hatálya alá tartozó beruházás visszavonásra, illetve felfüggesztésre került. Sajnálatos módon ez a határozat az 510 út Taksonyi felújítási szakaszait is magába foglalta…”

A társaság közlése szerint az 510 számú úton a legrosszabb állapotban lévő burkolathibákat lokálisan javítják. A téli időszakban ezt úgynevezett hidegaszfaltos technológiával végzik el. A tartósabb, melegaszfaltos javításokat a hideg időszak elmúltával lehet alkalmazni.

(Magyar Közút Nonprofit Zrt.)