Felfüggesztett beruházások: H7 Hév, Ráckevei-Duna revitalizáció

//Berényi Attila
A fővárosi kormányhivatal a napokban közölte, hogy szüneteltetik a H7 HÉV-vonal fejlesztésével és meghosszabbításával kapcsolatos csepeli autóbusz és HÉV-végállomás, parkolóház, üzemi, szolgálati és járműtároló épületeinek építési engedélyezési eljárását – állítja a Népszava.

A lap egyébként saját információira hivatkozva azt állítja, hogy szinte valamennyi Budapestre tervezett állami projektet leállítanának. Ebben érintett lenne H7 HÉV mellett a Ráckevei-Duna revitalizációja is – írja a Népszava. Ez azonban nem csak a fővárost, hanem az egész térséget érintené. Behúzná a féket a kormányzat a cikk szerint:

  • Galvani híd építésében,
  • a déli körvasút építésében,
  • az újabb budai fonódó villamospálya kialakításában,
  • a Városmajor felújításában,
  • a csepeli és a gellérthegyi közpark kialakításában,
  • a dunai evezős központ létrehozásában,
  • a Városliget autómentesítésében,
  • és a dél-budai centrumkórház kialakításában.

„A Népszava kérdéseiben nevesített beruházásokra, ahogy minden állami beruházásra általánosan vonatkozik az a kormányhatározat, amely a Magyarország szomszédjában zajló háború idején, a tartalékképzés miatt felfüggeszt, majd felülvizsgál minden olyan állami beruházást, amelynek kivitelezése még nem kezdődött meg” – írta a lapnak az Építési és Beruházási Minisztérium.

A tárca hangsúlyozta, hogy a kormány a jövőben – minden egyes ügyet külön vizsgálva – nem a felfüggesztésről dönt, hanem a beruházások folytatásáról. Külön kiemelik, hogy az eddig elvégzett előkészítési, engedélyezési munkálatok nem vesznek kárba, mert azokat a beruházások későbbi megvalósulásának alkalmával – ha kell módosítva azokat – felhasználják.

A Népszava cikke csak a H7-es azaz Csepeli HÉV felújításásának felfüggesztéséről ír, abban nincs szó arról, hogy a H6-os, azaz Ráckevei vonal felújítása is hasonló sorsa jutna. Bár a két vonal a tervek szerint összekapcsolódna Budapest területén, és a föld alatt vezetve jutnának el a Kálvin térig.

(Népszava)