Már Soroksáron föld alá mehet a HÉV

//Berényi Attila
fotó: dho
Saját bevallása szerint sikeres volt Bese Ferenc, Soroksár polgármesterének politikája a HÉV fejlesztése kapcsán: „garanciákat kapott rá”, hogy a föld alá viszik a kerületben a vonalat.

Pár héttel ezelőtt számoltunk be arról, hogy Bese Ferenc a H6 HÉV felújítása kapcsán azt szeretné elérni, hogy a kerületben a föld alatt fussanak a szerelvények.

Vétóval fenyeget Soroksár: a föld alá vitetnék a HÉV-et

A H6-os és a H7-es HÉV vonalak felújítása jelenleg a tervezési szakaszban van. A terv az, hogy a két HÉV a Közvágóhíd előtt találkozna, ahol a föld alatt futna tovább a Kálvin térig, és erre a szakaszra futna be az elővárosi vasút is. Ez lenne az 5-ös metró projekt.

A kész tervek szerint Dunaharasztin a Fő úti HÉV kereszteződés kétszintű lenne, azaz az autósoknak nem kellene várni a lámpánál, és a sokkal gyorsabb közlekedést biztosító, modern szerelvények jóval hamarabb érnének be a városba. A HÉV hidja megújulna és kétvágányú lenne a vonal.

Soroksár polgármestere viszont azt szeretné elérni, hogy már a kerületben fusson a föld alatt a H6-os vonala. Az ott élők között a kerületvezető aláírásgyűjtést kezdett, és a képviselő-testület is mellé állt ez ügyben.

A politikus közösségi oldalán jelentette be, hogy tárgyalt az kormány illetékeseivel a H6 HÉV fejlesztését illetően. Álláspontja szerint Soroksár számára elfogadhatatlanok a jelenlegi tervek.

„A lakossági összefogásnak, az aláírásgyűjtésnek, valamint a testületi egységnek meg lett az eredménye, ugyanis az egyeztetés során garanciát kaptam arra vonatkozóan, hogy a föld alá viszik a hévet.”

(dho)