Sikeres ötletpályázat Szigetszentmiklós új városközpontjának kialakítására

//Berényi Attila
Kiállításon tekinthetőek meg a pályamunkák. fotó: dho
Még tavaly ősszel döntött úgy Szigetszentmiklós vezetése, hogy kiír egy pályázatot, amelyben arra vár ötleteket, hogy miként alakítsák ki a város új központját. 6 pályamű érkezett, innovatív ötletekkel.

Szigetszentmiklós is azon települések sorába tartozik, ahol nincs egy konkrét városközpont, hanem a település szerkezetéből adódóan több kisebb centrum alakult ki. Ezen szeretne valamilyen formában változtatni az önkormányzat. Így egy pályázat segítségével vártak ötleteket a megújuláshoz.

A mostani értékelőn kiderült, mindegyik beérkezett pályamű tartalmaz olyan elemeket, amelyeket hasznosítani lehet a későbbiekben. Így a bírálóbizottság úgy döntött, mindegyik benyújtott alkotást megvásárolja, és a későbbi tervezésben felhasználja. A beérkezett munkák minőségét jól mutatja, hogy két második helyezést adtak ki.

Kiállításon tekinthetőek meg a pályamunkák. fotó: dho

A pályaművek a központba tervezett új épületek elhelyezkedésére, funkcióinak meghatározására és a közlekedésszervezésre is tartalmaznak javaslatokat. Az elbíráslásnál az élhető város kialakítása mellet fontos szempont volt a környezettudatosság is.

Az elkészült pályaműveket most Ön is megtekintheti egy kiállítás keretében a Szigetszentmiklósi Városi Könyvtár és Közösségi Ház aulájában (2310 Szigetszentmiklós, Tököli utca 19.)

A pályázat első díját a ADI Studio Építészeti Kft. csapata nyerte el. fotó: dho

A pályázat első díját a ADI Studio Építészeti Kft. nyerte el, a második helyezésen a Kettpera Stúdió Kft. és az Opinion Builders Kft. munkatársai osztoztak. Szigetszentmiklós Önkormányzata megvásárolta Zsebe László településmérnök és a Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. valamint Illényi Soma András és Janda Martin, építész hallgatók munkáját is.

Hogy pontosan milyen lesz Szigetszentmiklós új, települési központja az hamarosan kiderül. Egy biztos, a mostani pályamunkák mindegyikéből merítenek ötleteket.

(dho)