Már Pest megyében sincs tűzgyújtási tilalom

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / wirestock
A csapadékos időjárásnak köszönhetően az ország nagyobb részén megszűnt a fokozott tűzveszély - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján közzétett tájékoztatóban, amelyet az MTI idézett.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével Budapesten, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében oldották fel a fokozottan tűzveszélyes időszakot. Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád megyékben marad a tűzgyújtási tilalom, mert elegendő csapadék híján továbbra is magas az erdőtűz kockázata – írták.

Az érvényben lévő rendelkezésekről a www.erdotuz.hu, valamint a www.katasztrofavedelem.hu honlap tájékoztat. Tűzgyújtási tilalomról szóló térképet a Nébih is közzétett, ezen pontosan azonosítani lehet az erdős területeket az ország minden részén – olvasható a közleményben.

Az OKF azt is közölte, hogy továbbra is tilos az egész országban nádast, tarlót, kommunális hulladékot égetni. A kerti zöldhulladékot is csak ott szabad elégetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Dunaharasztin tiltott a kerti zöldhulladék égetés!

Ismertették, a tűzoltókat idén 7560 alkalommal riasztották szabadban keletkezett tűzhöz. Húsz ember megsérült, ketten pedig életüket vesztették olyan tüzek miatt, amelyek kerti gazégetésnek indultak. A leégett terület 31 100 focipályát tesz ki – áll a közleményben.

(MTI)