Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Pest megyében is

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik / toa
A hűvös, csapadékszegény időjárás miatt 2022. március 5-től újabb öt megyére (Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy és Szolnok) terjeszti ki a hatóság a tűzgyújtási tilalmat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldalán megjelent közlemény szerint annyira száraz és csapadékmentes az idő és feltehetően ez a folytatásban is így marad, hogy elővigyázatosságból el kellett rendelni a korlátozást.

Ennek értelmében Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy és Veszprém megyékben is bevezetik a tűzgyújtási tilalmat. A rendelkezés már korábban életbe lépett Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

A NÉBIH felhívja a figyelmet, hogy a tűzesetek nagy részét a gondatlan és szándékos emberi gyújtogatás okozza, ami első lépésben nádasokat, gyepterületeket érint, de ezek a tüzek ugrótűz formájában akár az erdőterületekre is könnyen átterjedhetnek. Különösen a fiatal erdőfelújítások és erdőtelepítések veszélyeztetettek.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu  vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhat.

(NÉBIH)