Együttműködési megállapodás a Kis-Duna mente turisztikai fejlesztéséért

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik / jcomp
Pest Megye Önkormányzata együttműködési megállapodást kötött a Kis-Duna menti Turizmusfejlesztési Klaszterrel és a Börzsöny Kapuja Innovációs Klaszterrel.

Szabó István, a közgyűlés elnöke és Répás József, Kiskunlacháza polgármestere írták alá a megállapodást, írja a pestmegye.hu. Pest Megye Önkormányzata kiemelt célja a 2021-2027 közötti uniós fejlesztési időszakban is, hogy összefogja és összehangolja a megyei fejlesztéseket és a komplex térségi programokat, koordinálja és segítse azok megvalósítását.

A Kis-Duna menti Turizmusfejlesztési Klaszter tagjai:

  • Apaj Község Önkormányzata
  • Áporka Község Önkormányzata
  • Dömsöd Nagyközség Önkormányzata
  • Kiskunlacháza Város Önkormányzata
  • Makád Község Önkormányzata
  • Lórév Község Önkormányzata
  • Szigetbecse Község Önkormányzata
  • Ráckeve Város Önkormányzata (társult tag)

A megállapodás keretjelleggel lehetőséget ad a megyei önkormányzatnak és a klaszternek az együttműködésére, a térségi, turisztikai fejlesztési elképzelések összehangolására, továbbá a már a már folyamatban lévő és a jövőben kiírandó pályázatokon történő együttműködésre és a közös cselekvés megalapozására.

A Klaszter tagságát képező szervezetek közös célkitűzése, hogy kulturális, egészségipari, sport és turisztikai, továbbá a természeti értékeket érintő fejlesztési elképzeléseiket összehangolják, és hatékonyan részt vegyenek az Európai Unió támogatásával, az Európai Strukturális és Beruházási Alapok társfinanszírozásával megvalósuló 2021-2027 időszakra vonatkozó uniós operatív programokban. Ezen fölül kivennék a részüket a Kreatív Európa Programokban, az Európai Duna Stratégia programjaiban, az Európai Területi Együttműködés programjaiban, a Közép-Európai Interregionális együttműködési programok-ban, a Transznacionális együttműködési programokban, valamint a Magyarország Kormánya által finanszírozott hazai fejlesztési programokban.

A Klaszter kiemelt célkitűzése a Ráckevei (Soroksári-) Duna-ág menti Ökoturisztikai Régió létrehozása és fejlesztése.

(pestmegye.hu)