Megújul a Kvassay-vízerőtelep

//Tóth Gábor
zsilip_freepik_vladyslavhoroshevych_211217

Képünk illusztráció. forrás: freepik / vladyslavhoroshevych

A Csepel-sziget északi csúcskén végzett átfogó munka több műtárgy építését, megújítását jelenti, amely hatással lesz a Soroksári-Dunára is.

A Colas Alterra Zrt. és a STRABAG Generálépítő Kft. kivitelezi az Országos Vízügyi Főigazgatóság beruházását, amelyben a Soroksári-Duna felső torkolatánál található Kvassay vízerőtelepet fejlesztik. A Colas által vezetett CS KVASSAY 2021 KONZORCIUM nettó 9,767 milliárd forintos szerződéses értéken valósítja meg a fővárosi projektet, írja a Magyar Építők. A munka a Kvassay vízerőtelep energetikai, illetve gépészeti rekonstrukciójára és fejlesztésére irányul, ugyanakkor egy új szivattyútelepet is építenek.

Ahhoz, hogy tudjuk, miért fontos ez az itt élőknek, fel kell idézni, hogy 1904-ben született törvény arról, hogy a Duna mellékágának északi és déli kiágazásánál is zsilipet építsenek. Célja a Soroksári-Duna rendezése és az árvízvédelem. Ez kezelni tudja a szükséges vízmennyiség áteresztését és a hajóforgalmat, mellette pedig még áramot is termel a vízszintkülönbség kihasználásával. Az északi végponton jött létre a Kvassay-zsilip, míg a déli végponton a Tassi-zsilip. Egy hajózsilip és egy tápzsilip működik végpontonként. Amennyiben a nagy Duna vízszintje túl alacsony, tehát a gravitáció hatására nem tud elegendő mennyiség átfolyni, az erőmű szivattyúként is funkcionál: ennek segítségével tudják táplálni a Soroksári-Dunát.

Most megújul az egész rendszer, nagyobb biztonságot adva a térségnek.

(Magyar Építők)