Kezdődik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

//Berényi Attila
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a római katolikus egyház rendszeresen megrendezett, világméretű eseménysorozata, melynek célja az oltáriszentség megismerésének és tiszteletének elmélyítése. Szervezője a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottsága.

Hazánk immár második alkalommal ad otthon az eseménynek, amelyet Magyarországon először 1938-ban rendeztek meg, ez volt sorrendben a 34.

A mostani (52.) Kongresszus eredetileg 2020-ban lett volna, ám a világjárvány miatt halasztani kellett. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek korábban azt mondta, hogy a magyar katolikus egyház számára óriási jelentőséggel bír a kongresszus budapesti megrendezése, „bemutatkozás a világ előtt és nemcsak a világegyház, hanem a civil világ előtt is”.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 2021. szeptember 5-12. között zajlik. Maga a kongresszus Budapesten, ezt egy teológiai szimpózium előzte meg Esztergomban. Az ünnepélyes megnyitó a Hősök terén lesz szeptember 5-én, amelyen szentmise és elsőáldozás is lesz. A vásárokkal, koncertekkel és vallási rendezvényekkel teletűzdelt programsorozatot 2021. szeptember 12.-én 11.30-től koronázza meg egy ünnepi zárómise, Ferenc pápával. Az esemény a Statio Orbis nevet viseli.

A részletes programot itt éri el.

(iec.2020.hu)