Kiírták a Budapest-Belgrád projekt első tenderét

//Tóth Gábor
fotó: dho
Tendert írt ki a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi, északi szakaszának kivitelezésére a Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. - ez a magyar-kínai vegyesvállalat honlapjára feltöltött ajánlati felhívásból derül ki.

A Világgazdaság vette észre a pályázati anyagot. E szerint a nyílt eljárásban 14 kilométerről van szó, Ferencváros állomás és Soroksár közötti rész tervezésére és építésére vonatkozik. A tervek szerint itt az engedélyezési sebesség 80 km/óra lesz.

A cikk emlékeztet, hogy a vasútépítés során figyelembe kell venni az a tényezőt, hogy a tehervonatok maximális hossza a 750 métert is elérheti. A főbb tervezési és kivitelezési feladatok között van a teljes tervdokumentáció elkészítése engedélyezésre, a környezetvédelmi hatástanulmány alapján környezetvédelmi engedély beszerzése, a kisajátítási tervek elkészítése, továbbá a használatba vételi engedély megszerzésében való részvétel és a jótállási kötelezettségek is. A beszerzés nem kapcsolódik európai uniós alapokból finanszírozott projekthez, vagy programhoz. A szerződés időtartama 38 hónap.

Az ajánlatokat 2021. szeptember 20-ig várják. A tender kiírást itt érheti el.

(vg.hu)