Csak kisebb árhullám vonul le a Dunán

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / volody10
Az elmúlt héten Nyugat-Európában rendkívül heves esőzéseket okozó hidegörvény utóhatása a Dunán is érezhető. Óriási árhullámtól azonban nem kell tartani hazánkban.

A lehullott csapadék hatására intenzív vízszintemelkedések indultak meg. A német és osztrák szakaszon már megindult az apadás, áll az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A magyar szakaszon az árhullám Nagybajcsnál tetőzik, lejjebb Komárom és Esztergom térségében várhatóan I.fokú védekezést kell majd elrendelni. Budapestnél a tetőzésre szerdán lehet számítani, a mostani előrejelzések alapján a rakpart szintje alatt, itt árvízvédelmi készültséget valószínűleg nem kell elrendeli. Az OVF ezzel cáfolja azokat a híreket, miszerint hatalmas árhullámra kellene számítani idehaza.

Azonban a vízitúrázóknak sokkal nagyobb figyelemmel kell lenniük a Dunán, hiszen a folyón és a hozzá kapcsolódó mellékágrendszerekben jelentősen megnő a vízsebesség, sokfelé komolyabb mennyiségű uszadék is megjelenhet!

Közben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívta a figyelmet, hogy a szúnyogok elleni védekezést is befolyásolja a dunai árhullám. A szúnyogok tömeges elszaporodásához elegendő, ha a gátakon belül néhány centiméteres víztestek alakulnak ki. Ezeken a területeken rengeteg szúnyogtojás van, amelyből a víz hatására hét-tíz nap alatt kifejlődnek a vérszívók. A katasztrófavédelem szakértői folyamatosan figyelik a területet. A lárvák elleni biológiai védekezést megkezdik, de a kifejlett szúnyogok elleni kémiai védekezést az árhullám levonulta utánra lehet időzíteni.

(OVF, OKF)