Híd épül a soroksári Duna-ág fölé is

//Berényi Attila
rackeve-soroksar-ujdunahid1_bfk-ujdunahid_20210605

Új Ráckevei-Soroksári Duna-ág feletti híd látványterve. kép: Budapesti Fejlesztési Központ / ujdunahid.hu

A hamarosan épülő Galvani hídról már nagyon sok szó esett. Ez fogja összekötni Csepelt a Budai oldallal. Ám egy másik átkelő is elkészül, ugyanis lesz egy híd a soroksári Duna-ág fölött is, mely a pesti oldallal teremt majd kapcsolatot.

Egy déli közlekedési folyosó alakul majd ki a két híd megépítésével, villamos közlekedéssel, jól használható autós sávokkal és természetesen teret adva a gyalogosoknak is. A fejlesztésről itt írtunk korábban. Ennek a rendszernek lesz egyik eleme a Soroksári híd a Ráckevei (Soroksári) Duna felett, közvetlen kapcsolattal a Soroksári úttal.

Az ujdunahid.hu oldalon közölt képek és adatok szerint ez a híd egy alsópályás, vonógerendás híd lesz, azaz egy Langer-tartós híd, amelyet a Főmterv szakemberei terveztek.

Új Ráckevei-Soroksári Duna-ág feletti híd látványterve. kép: Budapesti Fejlesztési Központ / ujdunahid.hu

A teljes szerkezet Csepelen indul, áthidalja a part menti fás ligetet, a soroksári Dunát, a pesti oldalon pedig egy külön hídszerkezettel a HÉV és a vasút vonalait és a Soroksári utat. A híd legnagyobb nyílása a Duna felett lesz, azt mederpillér nélkül hidalja át, és e nyílás hossza 242 méter, írja a pestbuda.hu.

Előkészítési terv, forrás: NIF

A hídon a kétszer két sávos közúti pálya mellett villamosvonalat vezetnek át, illetve mind a két oldalon másfél-másfél méter széles járda, és szintén mind a két oldalon 2,6-2,6 méter széles kerékpársáv épül.

Azért volt szükség egyébként ekkora, közel 250 méteres nyílású hídra, mert nemcsak a Dunát kell átívelnie, hanem Csepelen a Duna-pari parkot is, és a Dunában nem lehetett pillért elhelyezni, mert itt, a Soroksári-Duna-ágnak ezen a szakaszán épül meg az új budapesti evezős versenypálya.

(ujdunahid.hu, pestbuda.hu)