Olimpia: dunavarsányi férfi kenupáros szerzett kvótát

//Berényi Attila
Szegeden rendezték meg az evezősök európai olimpiai pótkvalifikációs viadalát. Ezen három magyar plusz indulási jogot sikerült megszerezni, kettő ebből dunavarsányi.

Az Adolf Balázs, Fejes Dániel kenupáros második lett csütörtökön az 1000 méteres döntőben az európai olimpiai pótkvalifikációs kajak-kenu versenyen, Szegeden.

A svéd stílusban, azaz azonos oldalon – a jobbon – evező fiatal duó óvatosan kezdett, az első kétszáz méteren az utolsó helyen haladt, de aztán fokozatosan megkezdte a felzárkózást. Féltávnál már a negyedik, 750 méternél pedig a harmadik helyen lapátoltak a magyarok, és bár az éllovas spanyol egység megelőzésére már nem maradt esélyük, a második helyen haladó portugálokat a hajrában sikerült lehagyniuk. Második pozíciójuk pedig azt jelenti, hogy két magyar férfi kenus már biztosan indulhat Tokióban, áll az MTI beszámolójában. Magyarország jelenleg az elérhető 18-ból 17 indulási joggal rendelkezik.

Béke Kornél, Varga Ádám kajak kettes 1000 méteres futamában csak az első helyezett örülhetett, azaz győzni kellett a kvótáért. Ezt a sportolók magabiztosan meg is szerezték, ám ez csak egy fő indulási jogát jelenti, mert férfi kajakban maximálisan hat indulási jog gyűjthető, és eddig a magyaroknak öt volt.

(MTI)