Egy perc csend – szerda délben a járvány áldozatai előtt tisztelegnek

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / Anatoliy Gleb
Budapest is csatlakozik az európai nagyvárosokat tömörítő Eurocities kezdeményezéséhez, melyben március 24-én egy perc némasággal emlékeznek meg a koronavírus-járvány áldozatairól, és mindazokról, akik bármilyen módon elszenvedik a járvány következményeit. Az elmúlt 24 órában 252-en hunytak el a koronavírushoz kötődően.

A fővárosban szerda délben egy percre megáll a közösségi közlekedés is. A város így osztozik azok gyászában, akiktől szeretteiket, barátaikat, ismerőseiket vette el a járvány. Karácsony Gergely, főpolgármester közösségi oldalán nyilvánosságra hozott felhívásában emlékeztet arra is, ezzel a gesztussal szeretnénk megköszönni mindazok munkáját, akik a frontvonalban küzdenek a járvánnyal, orvosoknak, rezidenseknek, ápolóknak, mentősöknek, és azoknak is, akik munkájukkal a korlátozások idején is működtetik a városainkat és Magyarországot.

„A drámai halálozási adatok, a járvány pusztítása csakis az együttműködés és az együttérzés parancsát rója minden döntéshozóra. Az emberséget. Politikai lózungok és hamis sikerpropaganda helyett emberséges tetteket és emberséges szavakat.” – írja a főpolgármester.

Jelenleg a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a korlátozások továbbra is érvényben vannak, hívja fel a figyelmet a kormányzat hivatalos tájékoztató oldala. 24 óra alatt 5481 az új fertőzöttek száma (2021.03.23.), ezzel a járvány kezdete óta összesen 586 123 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Egy nap alatt 252 beteg hunyt el a koronavírus miatt, így a halálos áldozatok száma 18 703 főre emelkedett. 11 873 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1389-en vannak lélegeztetőgépen. Védőoltást eddig 1 millió 636 ezer személy kapott idehaza.

(dho, Karácsony Gergely / facebook, koronavírus.gov.hu)