Vádemelés az emberkereskedőkkel szemben

//Tóth Gábor
emberkereskedelem_freepik_opatsuvi_20210225

Képünk illusztráció. forrás: freepik / opatsuvi

A Pest Megyei Főügyészség vádat emelt 16 személy ellen, akik rendszeresen – a sértettek kiszolgáltatott helyzetét kihasználva – prostituáltként dolgoztattak nőket.

A vádirat szerint a kiterjedt és 2013. évtől 2019. év elejéig működő hálózatot két nő irányította, a többi személy vagy hozzátartozójuk, vagy ismerősük volt, áll a Pest Megyei Főügyészség szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A szervezet rendszeresen hálózott be különböző módszerekkel – részben hamis ígéretekkel, részben fenyegetéssel – nőket, akiket azután Németországba vittek. A legtöbbször hely- és nyelvismerettel sem rendelkező nőkkel azután a szervezet által bérelt ingatlanokban prostitúciós tevékenységet végeztettek. Az ügyfelek által a szolgáltatásokért fizetett összegek legnagyobbrészt a szervezet tagjaihoz kerültek. A kizsákmányolt nőknek, vagy csak elenyésző részt vagy semmit nem juttattak belőle.

Volt arra is példa, hogy a nőket, egyszerű értéktárgyként adták-vették egymás között is. Míg a lelkileg már kiégett, így céljaiknak már meg nem felelő sértetteket egyszerűen hazaszállították és kitették azok családjainál.

Emellett megállapodás alapján is foglalkoztattak önszántukból prostitúciós tevékenységet folytató nőket is.

A szervezet tagjai a tevékenységükkel együttesen közel hatszázmillió forintot kerestek.

Mindezeken fölül az elkövetők családjai a házkörüli munkák ellátására elesett embereket vettek magukhoz, akiket azután kizsigerelve dolgoztattak, gyakran egyéb jövedelmeiket is elvéve.

A Pest Megyei Főügyészség a vádlottak ellen többrendbeli minősített emberkereskedelem bűntette, kényszermunka bűntette, minősített kerítés bűntette miatt emelt vádat.

(Pest Megyei Főügyészség)