Taksony is küzd a szeméttel tüzelőkkel

//Tóth Gábor
hulladek-egetes_freepik_bellito_20210210

Képünk illusztráció. forrás: freepik / bellito

A téli időszakban sokak orrát üti meg az a fajta bűz, ami egy-két kéményből árad. Aztán elég felnézni, és ömlik ki a fekete, mérgező füst. Dunaharaszti után Taksony is felhívta a figyelmet a problémára.

Nemrég Dunaharaszti figyelmeztette a renitenseket arra, hogy súlyos büntetés lehet a vége annak, ha szemetet, mérgező anyagot tüzel el valaki a kályhában. Erről itt írtunk korábban.

Magyarországon a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben történő égetése több mint 15 éve tilos, hívja fel a figyelmet Taksony honlapja. Határozottan felhívják a figyelmet arra, hogy senki se fűtsön hulladékkal! Ugyanis rákkeltő anyagok kerülnek emiatt a levegőbe.

A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos a háztartási tüzelőberendezésekben minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is:

  • úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott fa (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.), de a műanyag ablakkeret is,
  • rétegelt lemez, forgácslap, bútorlap,
  • építési fahulladék,
  • színes, „fényes” papírhulladék,
  • petpalack, műanyag hulladék,
  • használt autógumi, használt ruha, rongy,
  • fáradt olaj, üzemanyag.

Aki ezt bizonyíthatóan megszegi, az akár 300.000 forintra is bírságolható az erről rendelkező kormányrendelet szerint.

A Taksonyi önkormányzat azt ajánlja, hogy „amennyiben zavaró, irritáló, feltehetően az egészségre ártalmas légszennyezést érzékel, első lépésként próbálja meg a szennyezés okozóját megkeresni és személyesen megbeszélni a problémát. Ha a személyes megkeresés nem jár sikerrel és a káros tevékenység tovább folytatódik, bejelentést tehet az illetékes Kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalában, ahol panaszát a környezetvédelmi hatóságok kivizsgálják.”

Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség
2030 Érd, Fehérvári út 79a
Tel.: (+36-23) 524-570
email: erd.kk@katved.gov.hu

A füstöt érdemes dokumentálni (fotó, videó), illetve tanúkkal igazolni azt, áll a tájékoztatóban.

(taksony.hu)