Orbán: a jövő héten elkezdődik a regisztráción alapuló oltás

//Berényi Attila
covid-vakcina_freepik_20210129

Képünk illusztráció! forrás: freepik

Húsvétra lehet az ország a mostanihoz képest más helyzetben – mondta a miniszterelnök, szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. Orbán Viktor a Kossuth Rádió, Jó reggelt Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy március-április körül lehet majd aktuális kérdés, hogy mikor és hogyan enyhítsen a korlátozó intézkedéseken a kormány.

A politikus bejelentette, hogy rövid időn belül szerződést kötnek a kínaiakkal a vakcinaszállításról. Az eddig behozott oltóanyaggal 800 ezer ember látható el, a kínai segítségével ez meg is duplázható. Álláspontja szerint az orosz szerrel ennél még gyorsabb lehet a folyamat.

Azt mondta, hogy ha többféle vakcina áll majd rendelkezésre, akkor lesz lehetőség arra, hogy az állampolgárok válasszanak. Megemlítette, hogy Szerbiában már tömegesen kipróbálták a kínai vakcinát.

Bejelentette, hogy idehaza a jövő héten megkezdődik a regisztráció alapú oltás.

Aki oltást akar, regisztráljon!

Az érintettek értesítést kapnak arról, hogy mikor és hova kell menni. Tájékoztatása szerint eddig kétmillió ember regisztrált, az pedig kevés. Orbán bejelentette, hogy ő is beoltatja magát, ha rákerül a sor, és bízik a kínai vakcinában, azt fogja megvárni.

A február elsejével, a korlátozások ellenére nyitni készülő vendéglősök kapcsán azt mondta, hogy a rendőrségtől azt kérte, ha nincs erőszak, ne tartóztassanak le senkit. Ám arra emlékeztetett, hogy aki megsérti a szabályokat, azt 150 ezer és 1 millió forint közötti összegre bírságolhatják, az éttermet pedig először fél, majd pedig egy évre bezárhatják, a működtetőt pedig egy évre eltilthatják a foglalkozásától.

A kormány csütörtökön jelentette be, hogy márciusig biztosan maradnak a jelenleg érvényben lévő korlátozások. Erről itt írtunk.

(Kossuth Rádió)