Maruzsa Zoltán: Nem marad el az idei érettségi!

//Tóth Gábor
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Maruzsa Zoltán: Nem marad el az idei érettségi!
Tavaly tavasszal Nagy Britanniában elmaradt az érettségi, ebből ott hatalmas botrány volt, emlékeztetett az Operatív Törzs napi tájékoztatóján a kormány köznevelésért felelős államtitkára. Idehaza aláírásgyűjtés indult, hogy maradjon el az idei érettségi. Dr. Maruzsa Zoltán kiemelte, hogy tavaly tavasszal hazánkban biztonsági intézkedések mellett maturálhattak a diákok, sikeresen. Az általános iskolákat, óvodákat ahol lehet nyitva tartják.

Az államtitkár kifejtette, hogy az érettségi és a felsőoktatási felvételi szoros kapcsolatban állnak egymással. Ha elmaradna az érettségi, megszakadna a folyamat. Így hazánkban biztosan lesz érettségi.

Mindenki érdeke az, hogy az érettségit megtartsuk. A tavalyi év bebizonyította azt, hogy a járványügyi keretek között is a vizsgákat biztonságosan meg lehet szervezni.

Az írásbelit a tavasszal bevált módon bonyolítják majd le: egy teremben maximum 10 fő lehet majd. A kormány szerint a szóbeli vizsgák a kellő távolságtartás betartásával megszervezhetőek. Az érettségi vizsgákig csaknem 4 hónap van még hátra, hívta fel a figyelmet a politikus.

… a kormány nem tervez változtatni az érettségi szabályain és időpontján sem.

Az érettségi vizsgákra és a felvételire is a szokott, február 15-i határidőig lehet jelentkezni. A középiskoláknak pedig a vizsgákra a tanulókat fel kell készíteniük, ezt a feladatukat az eddigi tapasztalatok szerint az intézmények a jelenlegi, digitális tanrendben is el tudják látni. Ám cél az, hogy minél hamarabb visszaállhasson a jelenléti oktatás. Ahol szükséges, ott van mód, speciális érettségi felkészítők szervezésére is, hangsúlyozta az EMMI államtitkára.

A középfokú felvételi eljárás is a megszokott rendben zajlik majd. Ennek nem lehet akadálya, mert az általános iskolákban jelenléti oktatás van, vélekedett a politikus. Ennek szabályai ismertek és az Oktatási Hivatal honlapján elérhetőek. A 2021. január 23-i írásbeliken 75 ezer tanulóra számít az oktatási kormányzat, 535 helyszínt jelöltek ki erre. Ez jóval több, mint korábban, így nagyobb távolság tartható a diákok között. Itt is tantermenként 10 diák lehet.

Korábban a közrádiónak az államtitkár azt mondta: ahol csak lehet, nyitva maradnak az általános iskolák és óvodák. Maruzsa Zoltánt annak kapcsán kérdezték, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az általános iskolákban is online oktatást szorgalmazott, emlékeztet az MTI. A politikus kifejtette, hogy tavasszal bebizonyosodott, az általános iskolákban is működőképes a digitális oktatás, de az is kiderült, hogy ennek az oktatási módszernek a hatékonysága jelentősen életkorfüggő. Főleg az alsó tagozatos diákoknál nem tud olyan hatékony lenni, mint például a végzős középiskolásoknál. Ezért, ha van rá mód, ezt érdemes elkerülni – mondta, hozzátéve: ahol megbetegedés történik, ott elrendelik a digitális munkarendet.

(Magyarország Kormánya / facebook, MTI)