Íme a Kis-Duna idei horgászati szabályzata

//Berényi Attila
Képünk illusztráció! forrás: freepik / sobolevsky
A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség nyilvánosságra hozta ez évre vonatkozó szabályait.

2021-ben a változatlan árú gyermek- és ifjúsági területi jegyeken kívül a többi jegytípus árára mintegy 10%-os emelkedés lesz jellemző, vette észre a 23.kerület.ittlakunk.hu.

Fontos újdonság, hogy a napijeggyel elvihető napi darabszám korlátozás alá eső halfajok mennyisége 3 kg-ról 5 kg-ra emelkedik.

Enyhült a vízi sporteszközökből való horgászatra vonatkozó szabály: 2021-től már csak a strandeszközökre vonatkozik a tiltás a főágon (ide tartozik a belly boat is). A Francia-öbölben és a mellékvizeken továbbra is csak parti horgászat engedélyezett, derül ki a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség közleményéből.

Tilalmi idők és fajlagos tilalmak

  • A 2021. évi horgászrend talán legjelentősebb enyhítése, hogy a téli időszakra vonatkozó éjszakai általános tilalom lerövidül, január 1-től 17 óra helyett 20 óráig engedélyezett a horgászat, természetesen a mindenkori járványügyi szabályok betartásával.
  • Elsősorban a rablóhalas horgászoknak kedvezve 2021-ben sem lesz őszi általános horgászati tilalom, ez immár a horgászrendben is szerepel.
  • Újdonság, hogy a fészkét őrző harcsaállomány védelmében a harcsa fajlagos tilalmi idejében, május 2-tól június 15-ig harcsát kifogni tilos, tehát a 100 cm-nél nagyobb harcsát is tilos megtartani.
  • Az ívó ragadozók védelmét szolgálja az az új szabály, hogy március 1. és április 30. között a pergetés csak harcsafogásra alkalmas műcsalival és felszereléssel engedélyezett. Ebben az időszakban tehát tilos a finom pergető módszerek alkalmazása. A kifogott és visszaengedett süllő ugyanis – ha egyáltalán túléli a fárasztás megpróbáltatásait – nem tér vissza a fészkére, így veszélybe kerül a szaporulat.

A 2021-re, az RSD és mellékvizeinek térségére érvényes horgászrendet ide kattintva találja meg.

 

(ittlakunk.hu, Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség)