A közelben épülhet meg a kínai egyetem

//Berényi Attila
Hszü Ning-seng, a sanghaji központú Fudan Egyetem rektora tárgyal Orbán Viktorral a Miniszterelnöki Hivatalban 2019. október 31-én.Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benkő Vivien Cher
A főváros déli városkapujában, a Nagyvásártelep közelében kaphat helyet a Fudan Egyetem budapesti campusa - tudta meg a Népszava.

Az új Atlétikai Centrummal átellenben, a Kvassay-híd másik oldalán épülhet fel a kínai Fudan Egyetem első európai campusa, írta meg a lap. Ám azt egyelőre nem tudni, hogy az egykori Nagyvásártelep, a Kvassay Jenő út, illetve a Ráckevei Duna-ág határolta telekegyüttesből mely ingatlan(oka)t kapja meg a kínai egyetem a fejlesztéshez. A telkeket mindenesetre a kormány vásárolja meg a Fudan Egyetem európai belépéséhez több százmillió forintért, állítja a Népszava.

A kiszemelt ingatlan a korábban olimpiai falunak, majd később „Budapest Diákváros – Déli Városkapu” néven emlegetett kormányzati fejlesztés megvalósítására kijelölt dél-pesti területen található.

A sanghaji egyetem hazai megjelenését a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezte. Orbán Viktor 2018-ban adta áldását a tervre. Ekkor kezdett  CEU ellen heves hadjáratba a kormány. 2019 decemberében Palkovics László miniszter pedig alá is írta az új campusról szóló megállapodást az egyetem képviselőivel.

Bár a Fudan az egyetemek világranglistáján az előkelő 34. helyen áll, erős bizalmatlanság övezi. A 444.hu korábbi beszámolója szerint az egyetem alapító okiratában tavaly lecserélték a szabad gondolkodás és a demokratikus vezetés kifejezéseket klasszikus államszocialista fogalmakra és a Kínai Kommunista Párt irányításának hangsúlyozására.

(Népszava, 444)