Óriási erőfeszítés Szigetszentmiklóson az olajszennyezés ellen

//Berényi Attila
forrás: Rikárd Pfeifer / facebook
Bár az időjárás-előrejelzés szerint nem várható csapadék Szigetszentmiklós környékén, a vízügyes szakemberek a csatorna fenntartásáért felelős szervezetekkel karöltve számos óvintézkedést tettek annak érdekében, hogy egy esetleges esőzés miatt se juthasson szennyeződés a Ráckevei-(Soroksári-)Dunába, a múlt évi végi újabb szennyezés után.

Mint ismeretes, 2020. december 30-án Szigetszentmiklóson, a Tebe sor csapadékvíz-elvezető csatornájának torkolatánál ismét olajszerű anyagot észleltek a vízügy munkatársai. Az azonnali beavatkozásnak köszönhetően a szennyeződés az élővízbe nem jutott ki. A csatornát azóta is folyamatosan figyelik. Erről itt írtunk korábban.

Mivel az időjárás-előrejelzés csapadékot valószínűsített, ami kimoshatta volna a csatornában még előforduló olajat, a vízügy szakemberei számos óvintézkedést tettek, áll az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A Tebe sor végén lévő kifolyó elé homokzsákokból kisebb tárolóteret és többszörös szűrőrendszert alakítottak ki, illetve megmagasították a homokzsákokat, ezzel is megakadályozva, hogy a szennyezés elérje a Ráckevei-(Soroksári-)Dunát. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság felkérte a csatornahálózat vagyonkezelőjét, Szigetszentmiklós önkormányzatát, hogy az érintett szakaszt soron kívül tisztíttassa ki. A biztonság növelése érdekében az üzemeltető (Sziget Vízművek Nonprofit Kft.) a Fővárosi Csatornázási Művek bevonásával a csatornát egy ponton befalazta, és ezt szükség esetén a csatornatorkolatnál is megteszik.

A legfrissebb előrejelzések alapján ma (kedden) már nem várható eső, szerdán és csütörtökön ugyan jelentéktelen mennyiség még elképzelhető, de számottevő mennyiségű csapadék akkor sem valószínű. Emiatt nem kell attól tartani, hogy a csatornahálózatban még megrekedt olajszármazékot az esővíz a RSD felé sodorja. A szakemberek folyamatos vesznek vízmintákat a Ráckevei-(Soroksári-)Dunából a csatornatorkolat alatt és felett is, hogy szennyeződés továbbra se juthasson ki az élővízbe.

(OVF)