Mégsem változnak a Pest megyei választókerületek

//Berényi Attila
pest-megyei-valasztokeruletek_dho_wikipedia_20201216

Pest megye választókerületei. forrás: wikipedia / dho

Annak ellenére, hogy az Országgyűlés törvényalkotási bizottságában még a kormánypártok is támogatták az ellenzéki javaslatot, végül nem is szavaztak a Pest megyei választókerületek átszabásáról szóló előterjesztésről a Parlamentben.

A párbeszédes Szabó Tímea nyújtotta be a kezdeményezést. Ám ezt eredetileg Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda augusztusban nyugdíjba vonult elnöke állította össze, így a törvényalkotási bizottságban a Fideszes képviselők is támogatták. Az elképzelésről, mely a Dunaharasztit is magában foglaló 11-es választókerületet is érintette volna, itt írtunk korábban. A javaslatot végül kivették az összegző indítványból, így nem került a Ház elé.

A kerülethatárokat azért kellene módosítani még ebben az évben, mert a választások előtt egy évvel már nem lehet, legalábbis a jelenlegi szabályok szerint. Viszont a térség egyes választókerületeink lélekszáma 20 százalékkal tér el az országos átlagtól, és ilyenkor a törvény szerint módosítani kell, emlékeztet a telex.

Az MTI tudósítása szerint változnak viszont az országoslista-állítás szabályai. Ennek alapján az eddigi 27 helyett 71 egyéni jelöltre lesz szükség – legalább 14 megyében és a fővárosban – országos lista állításához már a következő parlamenti választáson.

(telex, MTI, dho)